Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB), tarım ve tohumculuk sektörünün önemli paydaşlarını geleneksel iftar programında bir araya getirdi. Ankara Hakimevi Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen etkinlikte sektörle ilgili önemli konular görüşüldü.
Programda, TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda organizasyona ev sahipliği yapan Gençer, katılımcılara sektörün durumu hakkında bilgiler verdi. TSÜAB, 2008 yılında 5553 Sayılı Tohumculuk Kanunu ile kurulan, kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür. Türkiye'deki tüm tohumluk sanayicisi ve üretici şirketlerin üye olduğu TSÜAB, şu anda 1135 aktif üye ile faaliyet göstermektedir.
Gençer, iftar öncesinde sektörün önemi hakkında şu açıklamalarda bulundu:
"Tohumculuk sektörü, gıda güvenliği açısından stratejik öneme sahip bir alandır. Ülkelerin geleceği ve güvenliği için tarımın öneminin arttığı günümüzde, tohumculuk sektörü de büyük bir rol oynamaktadır. Türkiye, 35-40 yıllık genç sektörüyle uluslararası alanda rekabet edebilmek için güçlü bir çaba sergiliyor."
Gençer, Türkiye’nin tohumluk üretimindeki gelişmelere de dikkat çekti. 2000 yılında 145 bin ton olan sertifikalı tohum üretiminin, 2024 yılında 1 milyon 303 bin tona ulaştığını belirterek, tohumculuk sektörünün gelişiminde en önemli parametrelerden birinin sertifikalı tohumluk üretimi olduğunu vurguladı. Ayrıca, ülkenin tohum üretiminde ihtiyacını karşılama oranının stratejik ürünlerde yüzde 100'ün üzerinde olduğunu söyledi.
İhracatta Net İhracatçı Konumundayız
Gençer, Türkiye’nin tohumculuk sektöründe son yıllarda net ihracatçı konumuna geldiğini de dile getirdi. 2007 yılında yüzde 38 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının 2016’da yüzde 76'ya çıktığını belirten Gençer, 2002 yılında 8 bin ton olan tohum ihracatının 96 bin tona ulaştığını ve değer olarak 17 milyon dolardan 338 milyon dolara çıktığını ifade etti.
Tarım Bakanlığı'nın Sıkı Denetimleri ve Virüslü Tohum İddialarına Yanıt
Gençer, son zamanlarda dijital mecralarda yayılan “Ülkemize virüslü tohumlar sokulmak istendi” gibi iddialara da değindi. Bu iddiaların, ülkeye denetimsiz girişler yapıldığı yönünde bir algı oluşturduğunu belirten Gençer, Tarım Bakanlığı’nın ve ilgili kurumların bu tür tehditlere karşı büyük bir başarıyla denetim yaptığını vurguladı. Bitki sağlığına yönelik denetimlerin sıfır toleransla yapıldığını ve herhangi bir uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda ürünlerin derhal iade edilip imha edildiğini belirtti.
Dünya Tohumculuk Kongresi'ne Davet
Gençer, 19-21 Mayıs 2025 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Dünya Tohumculuk Kongresi'ne de katılım çağrısında bulundu. 2019 yılında Fransa’da yapılan Dünya Tohumculuk Kongresi'nde Türkiye'nin 2023 yılında bu kongreye ev sahipliği yapacağı açıklanmıştı ancak pandemi nedeniyle kongre ertelenmişti. Bu yıl yapılacak olan kongrede 1500 civarında tohumculuk firmasından 2000'in üzerinde katılımcı bekleniyor. Gençer, kongrenin Türk tohumculuk sektörü ve ihracatını artırma açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.