Türkgün | Gündem | Türk akademisyenlerden milli başarı! Yerli köpük yangınlara meydan okuyor

Türk akademisyenlerden milli başarı! Yerli köpük yangınlara meydan okuyor

Çankırı'da akademisyenler yangınlara karşı kolay kullanımlı ve etkili solüsyon geliştirdi

Çankırı'da akademisyenler yangınlara karşı kolay kullanımlı ve etkili solüsyon geliştirdi

KAYNAK: AA

Ülkemizde çıkan orman yangınları, bina yangınları ve araç yangınlarından etkilenerek Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Eyüpoğlu ile Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Biberci tarafından geliştirilen uygulamayla büyük bir başarıya imza attı.  Köpük formundaki bu kimyasal, kullanım kolaylığı sağlarken, yangının söndürülmesi ve yayılmasının engellenmesinde etkili oluyor.

KARTALKAYA YANGININDAN SONRA HAREKETE GEÇTİLER

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki otel yangınından sonra üretime geçtiklerini açıklayan  Eyüpoğlu, "Çünkü artık vakit kaybedilecek bir durumumuz yoktu. Ciddi anlamda hızlı bir şekilde süreci tersine çevirmek için üretim de yapmamız gerekiyordu. O nedenle Ar-Ge faaliyetlerimizi Ür-Ge faaliyetlerine dönüştürerek hızlı bir şekilde üretime geçtik." dedi.

Aynı zamanda diğer yangın söndürme araç ve gereçlerinin pratik olmadığını ifade ederek  "Dolayısıyla bizim temel mantığımız, kuru kimyevi tozun dezavantajlarını avantaja çevirecek ve bunu bertaraf edecek, bunun daha ötesine gidip her türlü yangını, katı, sıvı, petrokimyasal yangınlar, polimerik yangınlar ve kimyevi yangınlar da dahil olmak üzere hepsini söndürecek bir araştırma geliştirme sürecine girdik. Bu süreç sonunda da ürünümüzü üretmeyi başardık." dedi.

HERKES KULLANABİLİR 

Eyüpoğlu  "Kuru kimyevi tozların kullanımı profesyonellik gerektiriyor ve ağır ürünler. Kendi kabıyla beraber 8 kiloya yaklaşan bir ağırlığa sahip. Lakin bizim ürünümüz yaklaşık 1 kilogram civarında. Kullanımı ise deodorant kullanımına benziyor. Kendisine deodorant sıkabilen herkes yangın sırasında bizim köpüğümüzü sıkarak yangına müdahale edebilir." diyerek kolay taşınabilir ve pratik olması avantajından bahsetti. 

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...