Cumhuriyet Başsavcılıkları koordinesinde, 26 Haziran 2026 tarihinde TCK 220 kapsamında “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve örgüt faaliyeti çerçevesinde işlendiği değerlendirilen suçlar ile örgütlü suç faaliyetleri kapsamında yürütülen soruşturmalara yönelik ülke genelinde eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirilmiştir.
Bu sabah itibarıyla toplam 41 Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde 48 operasyon planlanmışken; devam eden süreçte 12 Cumhuriyet Başsavcılığı daha operasyon başlatmış, böylece operasyon kapsamındaki Cumhuriyet Başsavcılığı sayısı 53’e yükselmiştir.
Bu çerçevede, ülke genelinde devam eden operasyonlar kapsamında toplam 1.037 şüpheliye yönelik adli işlem yürütülmekte olup, şu ana kadar 549 şüpheli gözaltına alınmış, 16 şüpheli tutuklanmış, 13 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiştir.
Silah, Mühimmat ve Kesici Aletler Ele Geçirildi
Operasyonlar kapsamında yapılan aramalarda çok sayıda silah, mühimmat ve kesici alet ele geçirilmiştir.
Bu kapsamda; 4 adet kalaşnikov/AK-47 tipi otomatik tüfek, 1 adet Thomson otomatik tabanca, 162 adet tabanca, 10 adet uzun namlulu silah, 38 adet av tüfeği ve pompalı tüfek, 15 adet kurusıkı tabanca, 1 adet havalı tabanca, 1 adet 6136 sayılı Kanun kapsamında silah, 87 adet şarjör, 7 bin 395 adet fişek ve kartuş, 10 bini aşkın silah parçası, yasa dışı silah üretiminde kullanıldığı değerlendirilen atölye aletleri, 4 adet kılıç, 1 adet kelebek bıçak, 9 adet sustalı bıçak, 11 adet muşta, 1 adet satır, birden fazla kesici alet ele geçirilmiştir.
Ayrıca bazı aramalarda çok sayıda fişek ve mühimmat da ele geçirilmiş olup, bu materyallere ilişkin inceleme işlemleri devam etmektedir.
Uyuşturucu Madde ve Sentetik Haplar Ele Geçirildi
Operasyonlar kapsamında bazı adreslerde uyuşturucu madde ve sentetik hap niteliğinde olduğu değerlendirilen maddeler de ele geçirilmiştir.
Bu kapsamda; 7 bin 753 adet sentetik ecza hap, 5 bin 421 adet ecstasy hap, 238 adet Captagon uyuşturucu hap, 73 adet Lyrica sentetik etkili hap, 53 adet uyuşturucu hap, 12,55 gram metamfetamin, 154,39 gram sentetik kannabinoid, 80,61 gram bonzai, 207,65 gram skunk, 48 gram A-M uyuşturucu ham maddesi, 37,87 gram esrar/kubar esrar/marihuana/tütünle karışık esrar, 3,11 gram uyuşturucu madde, 0,74 gram fubinica, 8 adet kenevir tohumu, 2 adet bong aparatı ele geçirilmiştir.
Ayrıca bir miktar uyuşturucu madde ile uyuşturucu madde ticaretinde kullanıldığı değerlendirilen 2 adet hassas teraziye el konulmuştur.
Suç Geliri Olduğu Değerlendirilen Para, Senet, Altın ve Mal Varlıkları
Operasyonlarda suçtan elde edildiği değerlendirilen para, senet, altın, değerli eşya ve çeşitli mal varlıklarına da el konulmuştur.
Bu kapsamda; 125 adet senet, 2 adet daire ve araç satış sözleşmesi, alacak-verecek kayıtlarının tutulduğu defterler, çeşitli dokümanlar, 426 bin 700 TL, 1.100 Euro, 200 Dolar, 563,72 gram altın, 10 adet Cumhuriyet altını, 1 adet iki buçukluk altın, 5 adet bilezik, 4 adet küpe, 8 adet yüzük, 1 adet gerdanlık, 1 adet bileklik ele geçirilmiştir.
Ele geçirilen senetlerden 7’sinin toplam 11 milyon TL değerinde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 6 şüpheliye ait yaklaşık 28 milyon TL değerindeki taşınır ve taşınmaz mal varlığına el konulmuştur.
Dijital Materyaller ve İletişim Cihazları İncelemeye Alındı
Operasyonlarda şüphelilere ait çok sayıda dijital materyal ve iletişim cihazına el konulmuştur.
Bu kapsamda; 45’i gümrük kaçağı olmak üzere toplam 163 adet cep telefonu, 46 adet SIM kart, 13 adet dizüstü bilgisayar, 7 adet masaüstü bilgisayar, 42 adet USB bellek, 2 adet tablet bilgisayar, 2 adet kart okuyucu ve kart, 6 adet hesap ve hesap döküm defteri, 2 adet ajanda, suçla ilgili kayıtların yazılı olduğu not kâğıtları, çok sayıda dijital materyal ele geçirilmiştir. Ele geçirilen dijital materyaller üzerinde inceleme işlemleri devam etmektedir.
Kaçak Emtia, Tütün Ürünleri ve Makaron Ele Geçirildi
Bazı adreslerde yapılan aramalarda kaçak emtia, tütün ürünleri ve makaron ele geçirilmiştir.
Bu kapsamda; 290 adet emtia, 69 paket ısıtılmış sigara, 4 paket nargile tütünü, 22 bin 200 adet boş makaron, 1.600 adet dolu makaron, 11,2 kilogram kıyılmış açık tütün, 20 paket sigara sarma kâğıdı, 1 adet sarma kâğıdı, 3 adet elektronik sigara sarma makinesi ele geçirilmiştir.
Ele geçirilen emtialar arasında kulaklık, parfüm, süpürge, termos ve benzeri ürünlerin bulunduğu bildirilmiştir.
Change Araç, Motor Parçaları ve Diğer Suç Unsurları
Operasyonlarda change yapılabileceği değerlendirilen araçlar, motor parçaları, sahte şase numarası etiketleri ve diğer suç unsurları da ele geçirilmiştir.
Bu kapsamda; 1 adet yurt dışına çıkış süresi geçmiş ve aranması bulunan BMW marka araç, 1 adet kazalı ve çekme belgeli BMW marka araç, 2 adet yurt dışı araç, 1 adet şasesi kazınmış araç, 1 adet çalıntı kaydı bulunan Fiat Doblo marka araç, 1 adet hacizli ve yakalamalı Nissan marka araç, yurt dışı araçların kapı aralarına yapıştırılmak üzere hazırlandığı değerlendirilen sahte şase numarası etiketleri, 1 adet Volvo marka sandık motor, 2 adet motor numarası kazınmış motor bloğu, 2 adet motor numarası bulunmayan motor bloğu, 2 adet aynı motor numarasına sahip motor ve motor bloğu ele geçirilmiştir.
Operasyonlarda ayrıca; 6 adet tarihi sikke, 5 adet tarihi eser niteliği taşıdığı değerlendirilen obje, 4 adet POS cihazı, 11 adet kredi kartı, 1 adet motosiklet kaskı, 1 adet motosiklet plakası, 1 adet siyah balistik çelik yelek, 1 adet siyah mont görünümlü balistik yelek, motosikletli iş yeri kurşunlama olaylarında kullanıldığı değerlendirilen motosiklet ve kar maskesi ele geçirilerek muhafaza altına alınmıştır.
Soruşturmalar Çok Yönlü Sürdürülmektedir
Cumhuriyet Başsavcılıkları koordinesinde yürütülen operasyonlar kapsamında gözaltı, tutuklama, adli kontrol, delil inceleme ve şüphelilerin suç bağlantılarının tespitine yönelik adli işlemler devam etmektedir.
Soruşturmalar; suç örgütleri, yasa dışı silahlanma, uyuşturucu madde ticareti, kaçakçılık, change araç faaliyetleri, suç gelirleri, silah temin ağları, dijital materyallerdeki bağlantılar ve örgütsel iletişim kanalları yönünden çok yönlü olarak sürdürülmektedir.