Türkgün | Gündem | Türkiye’de sıcaklık alarmı: Geçen yıl son 55 yılın en sıcak beşinci yılı oldu

Türkiye’de sıcaklık alarmı: Geçen yıl son 55 yılın en sıcak beşinci yılı oldu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye’nin 2025 ortalama sıcaklığı 15,1 dereceye yükseldi. Bu değer normallerin 1,2 derece üzerine çıkarak son 55 yılın en sıcak beşinci yılı olarak kayıtlara geçti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye’nin 2025 ortalama sıcaklığı 15,1 dereceye yükseldi. Bu değer normallerin 1,2 derece üzerine çıkarak son 55 yılın en sıcak beşinci yılı olarak kayıtlara geçti.

KAYNAK: AA

Türkiye’de geçen yıl sıcaklıklar dikkat çekici seviyelere ulaştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 2025 Yılı Türkiye İklim Değerlendirmesi raporuna göre, ülke genelindeki 220 meteoroloji gözlem istasyonundan elde edilen veriler önemli bir ısınma eğilimine işaret etti.

Türkiye’nin 2025 yılı ortalama sıcaklığı 15,1 derece olarak ölçüldü. Bu değer, 1991-2020 ortalaması olan 13,9 derecenin 1,2 derece üzerinde gerçekleşti ve son 55 yılın en sıcak beşinci yılı olarak kayıtlara geçti.

Temmuz rekor kırdı

Rapora göre geçen yıl ortalama 26,9 dereceyle son 55 yılın en sıcak temmuz ayı yaşandı. Yaz mevsimi ortalama 25,5 dereceyle ölçülürken, bu değer de en sıcak ikinci yaz olarak kaydedildi.

Yıl boyunca 365 günün 268’inde sıcaklıklar normallerin üzerinde seyretti. Türkiye genelindeki 191 istasyonda maksimum sıcaklık rekoru kırıldı.

Sıcak hava dalgaları arttı

Mevsimsel veriler de sıcaklıkların normallerin üzerinde seyrettiğini ortaya koydu. 2024-2025 kış mevsimi ortalama sıcaklığı 4,7 dereceyle normalin 0,8 derece üzerinde gerçekleşti.

2025 ilkbaharı 13,6 dereceyle normalin 1,2 derece, yaz mevsimi 25,5 dereceyle 1,5 derece ve sonbahar mevsimi 16,5 dereceyle 1,2 derece üzerinde ölçüldü.

Ülke genelinde sıcak hava dalgalarında da artış görüldü. En fazla sıcak hava dalgası 5 kez ile Tokat’ta kaydedilirken, toplam süre bakımından 34 günle Şırnak ilk sırada yer aldı.

Türkiye sıcaklık rekoru Silopi’de

Analizlerde kullanılan 220 istasyon dışında yer alan Silopi’de temmuz ayında ölçülen 50,5 derece Türkiye sıcaklık rekoru olarak kayıtlara geçti.

En düşük sıcaklık ise şubat ayında Horasan’da sıfırın altında 32,6 derece olarak ölçüldü.

Geçen yıl en fazla soğuk hava dalgası üçer kez ile Horasan ve Kızılcahamam’da görülürken, soğuk hava dalgası süresi en uzun 18 gün ile Horasan’da yaşandı.

Son 61 yılın en kurak yılı

Rapora göre yalnızca sıcaklıklar değil, yağışlar da dikkat çekici seviyede azaldı. Türkiye’nin 2025 yılı alansal yağışı metrekareye 414,9 kilogram olarak ölçüldü.

Bu değer, 1991-2020 ortalaması olan 573,4 kilogramın yüzde 27,6 altında kaldı. Yağışlar geçen yıla göre de yüzde 22,8 azaldı.

2025 yılı, 1964’ten bu yana kaydedilen en kurak yıl olurken son 61 senenin en düşük yağış miktarı kayıtlara geçti.

Bölgesel yağış farkı büyüdü

Yağışlar Karadeniz’in doğusunda 1000 milimetrenin üzerine çıkarken, İç Anadolu’nun iç kesimleri ile Güneydoğu Anadolu’da yer yer 250 milimetrenin altına indi.

Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep ve Hatay çevrelerinde yağışlarda yüzde 60’ın üzerinde azalma görüldü.

Bin 11 ekstrem hava olayı

Türkiye genelinde geçen yıl 1011 ekstrem meteorolojik olay kaydedildi. Bu olayların dağılımı şöyle oldu:

Yüzde 27 fırtına

Yüzde 23 şiddetli yağış ve sel

Yüzde 17 dolu

Yüzde 11 kar

Yüzde 7 don

Yüzde 5 yıldırım

Yüzde 2 heyelan

Yüzde 2 hortum

Çığ, orman yangını, sis ve kum fırtınası gibi diğer olayların toplam payı ise yüzde 1’in altında kaldı.

Uzmanlar, artan sıcaklıklar ve azalan yağışların iklim değişikliğinin Türkiye üzerindeki etkilerinin giderek belirginleştiğine işaret ettiğini değerlendiriyor.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...