Tarlada üreticinin elinden 10 liraya çıkan limon, markette 84 lira 84 kuruşa kadar yükseldi. Ağustos ayı üretici-market fiyatlarını değerlendiren TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, limonda üretici ile market arasındaki fiyat farkının yüzde 748,4'e ulaştığını açıkladı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustos ayında üretici ve market fiyatlarında yaşanan değişimlerin yanı sıra tarımsal girdi maliyetlerindeki son durumu değerlendirdi.
Limonun fiyat farkı yüzde 748'i aştı
Bayraktar'ın verdiği bilgilere göre ağustos ayında üretici ile market arasındaki en büyük fiyat farkı limonda görüldü. Limonun üretici fiyatı 10 lira olurken market fiyatı 84 lira 84 kuruşa çıktı. Böylece limonda üretici-market fiyat farkı yüzde 748,4 olarak kayıtlara geçti.
Limonda yaşanan fiyat farkını havuç yüzde 380,3, elma yüzde 377,9, kabak yüzde 240,9 ve yeşil soğan yüzde 239,4 ile takip etti.

Markette yumurta zam şampiyonu, sivri biber düşüşte
Ağustos ayında markette 37 ürünün 19'unda fiyat artışı, 18'inde ise fiyat düşüşü görüldü.
Market fiyatı en fazla artan ürün yüzde 37,8 ile yumurta oldu. Yumurtayı yüzde 19 ile yeşil fasulye, yüzde 11,1 ile yeşil soğan, yüzde 10 ile marul ve yüzde 8,9 ile kuru incir takip etti.
Market fiyatı en fazla düşen ürün ise yüzde 34,2 ile sivri biber oldu. Sivri biberin ardından kuru soğanda yüzde 28,9, kuru üzümde yüzde 24,2, şeftalide yüzde 22 ve kırmızı mercimekte yüzde 21,2 düşüş yaşandı.
Üreticide limon yüzde 75 ucuzladı
Üretici fiyatlarında ise 29 ürünün 9'unda artış, 13'ünde düşüş görüldü. 7 üründe fiyat değişimi yaşanmadı.
Üreticide fiyatı en fazla düşen ürün yüzde 75 ile limon oldu. Limondaki düşüşü yüzde 54,5 ile kuru soğan, yüzde 24,2 ile patates, yüzde 23 ile yeşil soğan ve yüzde 20 ile şeftali izledi.
Üreticide fiyatı en fazla artan ürün ise yüzde 39,9 ile yumurta oldu.
Limon neden ucuzladı?
Bayraktar, limon fiyatlarındaki düşüşün nedenini, geçen yıl depolanan limonların arzının devam etmesi ve bu yıl erkenci çeşitlerin de piyasaya çıkması olarak açıkladı.
Kuru soğanda Orta Anadolu'da hasadın başlaması ve ithalatın devam etmesi, patateste ise önemli üretim bölgelerinde yazlık hasadın yoğunlaşması fiyatların gerilemesine neden oldu.
Gübre ve mazot fiyatları arttı
Tarımsal girdi maliyetlerinde de artış sürdü. Ağustos ayında temmuz ayına göre DAP gübresi yüzde 4,5, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 4,4 ve ÜRE gübresi yüzde 0,6 arttı.
Mazot fiyatı ise aylık bazda yüzde 7, son bir yılda ise yüzde 57,9 yükseldi. Aynı dönemde elektrik fiyatları yıllık yüzde 25,1, tarım ilacı fiyatları yüzde 27,8 arttı.
Besi yemi son bir yılda yüzde 34,5, süt yemi ise yüzde 31,8 oranında yükseldi.