Van Gölü'nün simgesi haline gelen ve sadece bu gölde yaşayan inci kefali için av yasağı döneminde sıkı denetimler devam ediyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen koruma çalışmaları kapsamında, inci kefalinin üreme dönemi olan 15 Nisan - 15 Temmuz tarihleri arasında kaçak avcılığa geçit verilmiyor.
Karasu Çayı'nda 1,5 Tonluk Kaçak Av Önlenerek Balıklar Doğaya Bırakıldı
Van’ın Tuşba ilçesinde yer alan Karasu Çayı’nda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin ortak denetimleri sonucunda, kaçak avcılık faaliyetlerine bir darbe daha vuruldu.
Ekipler, Karasu Çayı'na göle serilmiş şekilde yerleştirilen 200 metre uzunluğundaki manyat ağı, bir şişme bot ve 3 torba içinde bulunan yaklaşık 150 kilogram ölü inci kefali ile 1 ton 350 kilo canlı balık ele geçirdi. Canlı balıklar, doğal yaşam alanlarına tekrar bırakılırken ölü balıkların imha edilmek üzere ekiplerce alınacağı bildirildi.

Muradiye’de Yol Kontrolü: 1 Ton Kaçak Av Ele Geçirildi
Kaçak avcılığa karşı yürütülen çalışmalar sadece su kaynaklarıyla sınırlı kalmıyor. Muradiye ilçesindeki Gönderme Mahallesi mevkiinde yol uygulaması yapan İl Jandarma ve Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Timi ekipleri, şüpheli bir aracı durdurarak arama gerçekleştirdi.
Arama neticesinde araçta 1 ton ölü inci kefali bulundu. El konulan balıklar imha edilmek üzere İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teslim edildi. Söz konusu kaçak avcılıkla ilgili olarak araç sahibine, 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında 59 bin 394 TL idari para cezası kesildi ve araç 15 gün süreyle trafikten menedildi.
5 Tonu Aşkın Kaçak Av Önlenerek Ekosistem Korundu
Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, av yasağının başladığı 15 Nisan'dan bu yana gerçekleştirilen denetimlerde toplam 5.650 kilogram inci kefaline el konulduğu bildirildi. Bu miktarın 1.750 kilosu canlı, 3.900 kilosu ise ölü balık olarak kaydedildi.
Ekipler bugüne kadar kaçak avlanan 16 kişiye toplam 327 bin 529 TL idari ceza uygularken, 5 bin metre uzunluğundaki balık ağı, 5 şişme bot ve 18 farklı kaçak av aracı ele geçirildi. Müdürlük yetkilileri, Van Gölü’nün ekosistemini korumak amacıyla kolluk kuvvetleriyle birlikte 7/24 saha denetimlerinin devam edeceğini belirtti.
İnci Kefalini Korumak Neden Önemli?
Van Gölü, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da dikkatini çeken eşsiz bir ekosisteme sahiptir. Gölün tuzlu-sodalı suyunda yaşayabilen tek balık türü olan inci kefali, nesli tehlike altında olmasa da kaçak avlanma nedeniyle tehdit altına girebilir. Bu nedenle yapılan koruma çalışmaları, sadece balık türünü değil aynı zamanda bölge ekonomisi ve ekolojik dengeyi de korumaktadır.