Carrington Olayı olarak da bilinen Güneş fırtınası uzun yıllardır gerçekleşmiyordu. 100 yılda bir gerçekleşen Güneş fırtınasının nasıl gerçekleştiği sorgulanıyor. Peki, Güneş fırtınası nedir? Güneş fırtınası ne zaman olacak? ayrıntılar haberde...

GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR? 

Carrington Olayı olarak da bilinen 1859 güneş fırtınası, 1859 da solar döngü güçlü bir jeomanyetik güneş fırtınasıdır. Bir solar alev veya koronal kütle ejeksiyonu, Dünya’nın manyetosferini vurdu ve şimdiye kadar bilinen, gözlemlenen ve kaydedilen en güçlü solar fırtınayı tetikledi.

GÜNEŞ FIRTINASI ETKİLERİ NELER? 

Güneş fırtınası olarak bilinen olay, Güneş'teki olağan dışı patlamaların etkisiyle yüklü parçacıkların uzaya yayılmasıdır. Bu yüklü parçacıklar, elektronik cihazlarla etkileşime girdiklerinde çok ciddi hasarlara neden olabilirler. Olay nedeniyle elektronik eşyaların etkilenmesi söz konusu.1859 yılında yaşanan olayda ise Güneş’te sayısız güneş lekeleri gözlemlendi.

GÜNEŞ FIRTINASI NE ZAMAN OLACAK?

Uzmanlar konu hakkında önümüzdeki yıllarda olabileceğini belirtirken Güneş fırtınasının gerçekleşeceği tarih hakkında net bir bilgi bulunmuyor. 

Editör: Haber Merkezi