Yılın son önemli gök olayı olan güneş tutulması bugün gerçekleşecek. Güneş tutulması bugün gerçekleşiyor ve canlı olarak izlenebiliyor. Türkiye'den ise güneş tutulması maalesef izlenemiyor. Merak eden vatandaşlar Güneş tutulması başladı mı, ne zaman bitiyor? diye merak ediyor. İşte Güneş tutulması canlı izleme ekranı....

GÜNEŞ TUTULMASI BAŞLADI MI, KAÇTA BİTECEK?

Güneş tutulması 4 Aralık 2021 Cumartesi günü Türkiye saati ile10.42’de resmen başladı. Astrologların ulus üstü kurumları yakından etkileyeceği yönünde yorum yaptığı tutulma 1 saat 43 dakika sürecek. 

Güneş tutulması

GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLİYOR MU?

Avustralya, Yeni Zelanda, Arjantin ve Güney Afrika'nın bazı bölgeleri de tutulmayı kısmi olarak gözlemleyebiliyor. Ancak güneş tutulması Türkiye’den izlenemeyecek. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA sosyal medya hesabından tutulmayı canlı olarak yayınlıyor.

GÜNEŞ TUTULMASI CANLI İZLE

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL VE NEDEN OLUR?

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır.

Güneş tutulması

Editör: Haber Merkezi