Yenilenebilir enerji kaynaklarına talep gün geçtikçe artıyor. Rüzgar ve güneş enerjilerinin kullanımı ise, vatandaşlar arasında yaygınlaşmaya başladı. Elektrik piyasasındaki değişiklikler sayesinde, daha az prosedürle, lisanssız elektrik üretimi için santral kurmak eskisinden daha kolay. Özellikle yaz aylarında site ve yazlıkların elektrik ihtiyacının için öne çıkan güneş enerjisi, çatıya kurulan panellerle yapının ihtiyacını karşılarken, ihtiyaç fazlası elektrik sisteme verilerek gelir elde etmek mümkün oluyor.

Konutlara verilen izin lisanssız olmakla birlikte, asgari limiti 10 kilovat olan bir santral 70 bin lira civarında bir maliyetle kuruluyor. Yaklaşık olarak 7,5 yılda kendini amorti eden sistem, sonrasında ise uzun yıllar bedava elektrik üretimine devam ediyor.

Güneşten enerji üretimi için lisanssız elektriği kolaylaştıran uygulamayı duyuran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, konutların güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürme potansiyelinden bahsetti. Şu an bürokrasi, harç, vergi ve diğer masrafları azaltarak güneş paneli çatı uygulamalarının önünü açmak istediklerini aktaran Bakan Dönmez, Türkiye’de 20 milyon konut bulunduğunu, potansiyelin oldukça yüksek olduğunu ve bu sürecin önünü açtıklarında vatandaşın bir elektrik tedarikçisiyle anlaşıp çatısına bunu kurdurabileceğini söyledi.

Lisanssız elektrik üretimine geçmek için sıradan bir vatandaşın, elektrik aboneliğinin bulunması, proje onayı için TEDAŞ’a başvuru yapması, dağıtım şirketi ile anlaşma imzalaması ve panel temin etmesi gerekiyor. Vatandaş, panelin kurulması için tapu kaydı veya kira sözleşmelerin ibraz etmeli. Kurulacak tesisin dağıtım hattına bağlantısını gösteren tek hat şeması ve üretim tesisinin yapılması planlanan yere ait harita ile kroki, teknik değerlendirme formu ile dağıtım şirketine veriliyor. Sonrasında ise, yapılan başvurunun incelenmesi, projenin uygunluğunun kontrolü ve gereken izin için süreç başlıyor. Alınan ön izinin ardından tesis için harekete geçiliyor.

BAŞVURU SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Bulunduğu yapının çatısına ve cephesine elektrik üretmek için güneş paneli yerleştirmek isteyenler, dağıtım şirketlerinin merkez ya da taşra birimine başvuru yapabiliyor.

Dağıtım şirketleri tarafından aylık olarak toplanan başvurular, bir sonraki ay sonuçlandırılıyor. Kurulum ve geçici kabul işlemleri tamamlanan ve projesi onaylanan vatandaşlar, hızlı şekilde elektrik üretimi yapabilecek. Lisanssız elektrik üretimi başvurusu için binanın tapu senedi veya 2 yıllık kira sözleşmesi verilmesi gerekiyor.

GELİR ELDE ETMEK MÜMKÜN

Yaklaşık 25 yıllık ekonomik ömre sahip olan güneş panelleri, ortalama 7,7 yılda kendini amorti edebiliyor. Konutlar için lisanssız olarak izin verilen asgari limit 10 kilovat iken, bu ölçekte bir sistemin kurulum maliyeti ise, 70 bin lira civarında. Bu hesaba bakıldığında ilk 7,5 yılda kendini amorti eden ve sistem, yaklaşık, 17 yıl bedava elektrik sağlamış oluyor. Bununla birlikte, ihtiyaç fazlası elektriğin elektrik şebekesine verilmesiyle gelir elde etmek de mümkün oluyor.

 

Editör: Haber Merkezi