Verilen aradan sonra lige öyle bir döndük ki, sanki hiç ara verilmemiş gibi, sinirler son derece gergin, tansiyon en üst düzeyde. Hakem kararları ön planda tartışılıyor, yöneticiler birbiriyle kapışıyor, yumruklaşıyor, saha dışı organizasyonlar olduğunu düşünenler savcılığa başvuruyor, verilen demeçlerin freni hiç yok. Bu gidişe dur denmezse, önümüzdeki haftalarda çok daha vahim olaylarla karşılaşabiliriz.

6 SANİYE KARARI KABUL GÖRMEDİ

Bu hafta tartışılan kararların en başında Alper Ulusoy’un, Galatasaray kalecisi Okan için çaldığı 6 saniye kuralının ihlal düdüğü geliyordu. 1997 öncesi 4 adım kuralı kaleciler için korkulu rüya iken, kalecilerin hızlı atak başlangıcı yapmalarında kolaylık sağlamak amacıyla, adım kısıtlaması kaldırılarak, zaman kısıtlaması getirildi. Hakemlerin bu kuralın uygulamasında gösterdikleri müsamaha bugüne kadar hep üst düzeyde devam etti. Gerek FIFA’daki, gerek UEFA’daki, gerekse de bizdeki o tarihten bu yana görev yapan hakem kurulları, hakemlere bu kuralın uygulamasında katı olmaktan hiç bahsetmediler. Nitekim izlediğimiz her maçta, istisnasız tüm kalecilerin bu kuralı defalarca ihlal ettiklerini rahatlıkla tespit edebiliriz. Peki, pazar günü Alper Ulusoy niye bu düdüğü çaldı. Vermiş olduğu gol kararından VAR müdahalesiyle vazgeçip zaman olarak 45 saniye,mesafe olarak 90 metre geriye gitme psikolojisini bozdu. Hakemler sahada daraldıkları, bunaldıkları anlarda zaman zaman, böylesine tuhaf, ama kural kitabına uygun kararlar verirler. Pazar günü çalınan 6 saniye düdüğü her ne kadar kural kitabına uygunsa da, asla vicdanlara ve beyinlere uygun değildi. Bu nedenle de kabul görmedi.

HAKEMLER HAPİSTEN KURTULDU

Geçen haftaki yazıda hakemlerin Riva kampının yarattığı sıkıntıdan bahsetmiştik. Merkez Hakem Kurulu da, Riva kampını dün itibariyle sonlandırdı ve hakemler evlerine, işlerine, yuvalarına, ailelerine kavuştular. 1 hafta sonra yeniden toplanıp kampa girecekler. Buradan tekrar yazıp, dile getirmek istiyorum. 52 hakemi birden tekrar Riva’ya çağırıp, birçoğunu fuzuli olarak orada hapsetmek yerine, haftalık etapta görev alacak yardımcı ve 4. hakemler ile birlikte, hakemleri ekip halinde kampa almanın faydasını ve getireceği olumlu sonuçları tekrar gözden geçirmelidir Merkez Hakem Kurulu...