Düdük astırma lafı herkesin ağzına sakız oldu artık. Hakemi beğenmeyen, “Düdüğü assın” diyor. Sahadaki hakem tamamen yalnız ve sahipsiz adam. Haklarını koruyacak ve onlara sahip çıkacak bir Merkez Hakem Kurulu ortada yok. Yönetim kurulunda üst düzey Hakemler ve MHK üyesi isimler bulunduran Hakem Derneği’nden de “çıt” yok. Ama herkes bu hakemlerden cesaretli ve adaletli yönetim bekliyor. Amacım hakem hatalarına mazeret uydurmak değil ama, hakemlerin de rahat ve huzurlu bir şekilde görev yapma ortamını sağlamak lazım.

***

Bir sistem değişikliği furyası var ama sadece lafta, halen bir icraat yok. Sistem değişikliği diye tutturanlar, acaba gerçekten iyi niyetliler mi, yoksa menfaatleri doğrultusunda yeni bir sistem mi oturtmaya çalışıyorlar. Sayın Burak Elmas pazar akşamı bölgesel amatör lig hakemlerinin yönetim ve terfilerinde bile usulsüzlükler olduğunu vurguladı. İsim vermeden hakem ve gözlemci raporlarının servis yapıldığını iddia etti. Sayın Elmas böylesine çirkin bir fotoğrafın içinde kimler var ise, onların isimlerini mutlaka açıklamalı ve onların futbol ailesi ile olan ilişkileri derhal kesilmelidir.

***

Bu sütunlarda defalarca dile getirdim. Tekrar söylüyorum. “Türk hakemliğinin ana problemi adamcılık, bölgecilik ve torpildir.” TFF yöneticileri, siyasiler, spor camiasının önde gelen isimleri, bazen basın mensupları ve hatta kulüp yöneticileri bile hakem camiasında torpil müessesesini çalıştırmak isteyenlerin başında geliyor maalesef. Hakem camiasının içindeki çarpıklık ve yozlaşmışlıklar, futbol ailesinin diğer kesimlerinden daha fazla değildir.

***

Çiçeği burnunda dedik, Ferhat Gündoğdu kurulu için. Zaman tanımak lazım dedik. Ama 3 haftada ne çiçek kaldı, ne böcek. Sevgili Ferhat rüştünü ispat etmek istiyorsa, öncelikle önüne dayatma ile konulan kara listeleri yırtıp atmalıdır. Camiadaki saygınlığı, işte o zaman zirve yapar. Bu arada dostça bir tavsiye daha. Etap (hakem ataması) yapmak, nakış işlemeye benzer. Özen ister, düzen ister, adalet ister, eşitlik ister. 3 haftalık etapta önemli hatalar yapıldı. Özellikle VAR görevlerinde. Aman dikkat lütfen.