Haftalar ilerledikçe, hakem üzerinden yapılan eleştiriler, baskı altına alma çabaları, algı yaratmayı hedefleyen demeçler, VAR sistemine şüpheli bakışlar, sürekli ön planda. Hakemler hata yapmıyor mu? Yapıyor, hem de koca, koca. Tabii ki eleştiri yapılacak, doğru yol gösterilecek. Ama bunu yaparken, hakemlerin ve hakem camiasının kişilik hakları hiçe sayılmayacak, fütursuzca konuşulmayacak, hakaret ve aşağılama olmayacak. Bunlara dur diyecek kimse yok mu bu memlekette?

Neredesin ey MHK? Neredesin ey hakem derneği? Neredesin ey PFDK? Neredesin ey TFF ve TFF’nin Hukuk Müşavirliği? Neredesin ey RTÜK ? Sahipsiz hakem camiası maalesef futbolumuzun şamar oğlanına döndü. Gelen vuruyor, giden vuruyor. Yorumcular, arkasında büyük kitleler olan takımları eleştirirken, son derece dikkatli, nazik, kibar bir üslup kullanıyorlar. Çünkü biraz sertleştikleri anda, ilgili kulübün yöneticisi yayına bağlanıyor, sosyal medyada yorumcu linç ediliyor. Ama sıra hakemlere gelince, kimsenin fren yapmak aklına gelmiyor. Peki ne yapmak lazım? Öncelikle, MHK başta olmak üzere, yorumculara haber sızdırmaktan herkes vazgeçmeli. Hakem camiası bir araya gelmedikçe, tek yumruk olmadıkça, bu olanlara dur demek mümkün değil. Bu kurum, kendi içinde birlik olmalı ki, başkalarına karşı haklarını savunabilsin.

Ayağa basmalarda her ay yeni kriter

Sezon başından beri MHK, hakemlere ayak basmalarla ilgili yeni yeni kriterler çıkartıyor. Başlangıçta her türlü ayağa basma sarı kart olmalı derken, Ocak ve Şubat eğitimlerinde yeni kriterler belirlendi. Ayağa basmalarda hakemler, temas anı, temas noktası, topla oynama mesafesi, ayağa basma, bilerek mi yoksa kazara mı, ya da gecikmiş müdahale mi, hareketin devamı mı kriterlerini değerlendirerek karar verecekler. Kısacası artık her ayağa basmak kart değil, bazıları ise faul dahi değil. Jaap Uilenberg ve MHK, her Eğitimde yeni bir kriter ortaya çıkartıyor. Aslında FIFA ve UEFA dan gelen herhangi bir uygulama değişikliği yok.Öyleyse, neden bunların hepsi sene başında detaylı olarak anlatılmadı? Ayağa basma nedeni ile bugüne kadar sadece Süper Lig’de 100 den fazla futbolcu sarı kart gördü, 2. sarıdan ihraç oldu. Yeni kriterlere göre bunların en az yarısı kart değil. Bu kartların vebali kime yazılacak?

VAR’da ofsayt çizgisini kim çizer?

Gençlerbirliği -Beşiktaş maçında Cenk Tosun’un attığı gol sonrasında ofsayt çizgisi çizilemedi. Kar yağışından dolayı sahadaki referans noktaları, yani enine çizgiler görünmüyordu, kalibrasyon ortadan kalkmıştı. Bu nedenle gözle karar verildi. Şu net olarak bilinmeli “Ofsayt çizgisi VAR operatörünün komutu ile sistem tarafından çizilir. VAR hakeminin çizgi ile bir ilgisi yoktur. Sistem referans noktalarını göremezse çizgiyi çizmez. Çok bildiklerini zannedenlere duyurulur.