Galatasaray-Fenerbahçe maçı hakemlik tekniği bakımından çok başarılı olmasa da, skora tesir eden hata olmayınca, spor programları bir buçuk saat boyunca bir sarı kartı tartıştı. Sonuçta hemfikir oldular mı?

Hayır.

Sadece havanda su dövdüler. Futbol oyun kurallarında bariz gol şansının tanımlanması 4 kriter ile yapılıyor:

- İhlal ve kale arasındaki uzaklık,

- Oyunun yönü,

- Topun kontrolünü sağlama/ koruma veya kazanma ihtimali,

- Savunma oyuncularının konumu ve sayısı.

Derbideki tartışılan pozisyonun ne olduğu üçüncü kriterde açıklanmış. Burada sorulacak soru şu: Tisserand eliyle müdahale etmese, Falcao’nun topu kontrol etme şansı nedir? Buna sahada karar verecek kişi hakemdir. Müsabakanın hakemi de, topun yönünü ve Falcao’nun topu kontrol etme ihtimalini değerlendirerek sarı kart vermiştir. Bu pozisyonda hiç kimse Falcao’nun topa yüzde 100 hakim olacağını iddia edemez. Bu nedenle hakemin kararı içinde yüzde 100 hatalı diyemeyiz. Bir de şunu düşünelim. Eğer bu pozisyonda hakem kırmızı kartı verseydi, kamu vicdanı bu kartı kabul eder miydi? Kesinlikle etmezdi. Üstelik bir buçuk saat süren tartışmalar sabaha kadar devam ederdi. O halde “Hakem sarı kart vermekle doğruyu yapmıştır”

**

Merkez Hakem Kurulu 3 haftalık atama periyoduyla ligi en az 24 hakemle götürme hedefinde olduğunu gösterdi. Eski kurulun inatla görev vermediği Tugay Kaan Numanoğlu, kendisini kenarda bekletenleri mahcup ederken, Yasin Kol ile Ekrem Özdamar kendilerine verilen fırsatları iyi değerlendirdiler. MHK’nın önümüzdeki haftalarda Süper Lig’de Turgut Doman, Sarper Barış Saka, Ramazan Keleş, Kadir Sağlam ve Mert Güzenge gibi isimlere de fırsat vermesi bekleniyor.

**

Ankara Bölgesi üst klasman yardımcı hakemlerinden ve hakem camiasının sevilen ismi Soner Maraş evladımız pazar günü pıhtı atması nedeniyle ani olarak Başkent Üniversitesi hastanesine yatırıldı. Çok şükür ki, Prof. Dr. Hakkı Tankut Akay hocanın son anda yapmış olduğu müdahaleler ile hayata döndü, şu an tedavisi iyiye doğru gidiyor. Buradan şifa dileklerimizi ve dualarımızı gönderirken, hakemliğe döneceği günlerinde yakın olmasını diliyorum.