Hafta sonu Bundesliga’nın başlamasıyla gördük ki, futbolu gerçekten özlemişiz. Her ne kadar dişe diş, kıran kırana mücadeleler olmasa da, herkesin üzerinde bir tedirginlik olsa da, bol keyifli maçlar seyredememiş olsak da, içimizdeki futbol özleminin ne kadar büyük olduğunu anladık. Bizde de rakamsal vaka verilerimizin, beklenen düzeyde inişinin devam etmesi ve takımlarımızın son yaptırdığı testlerin negatife dönmüş olması, ilk düdük için 12 Haziran ihtimalini güçlendirdi.

Merkez Hakem Kurulu bayram sonu itibarıyla kolları sıvayıp, hazırlıkları hızlandırarak, görev vereceği tüm hakem ve gözlemcileri covid 19 testinden geçirme konusunda faaliyetlere başlayacaktır.

Sosyal mesafe kavramı, bu dönemde hakemlerin, saha içerisinde hür irade ile karar vermelerinde, en büyük yardımcıları olacaktır. Yeni dönemde dört beş kişinin topluca hakemin üzerine yüklenip itiraz etme sahnelerini görmeyeceğiz. Bu da hakemlerin saha içindeki terazi dengelerinin bozulmasını engelleyecektir. Uzaktan yapılan itirazlara da, taviz vermeyip, gerekli yaptırımlar anında uygulanırsa, özlemini duyduğumuz “saygın hakem” profiline tekrar kavuşabiliriz.

Başkan Zekeriya Alp, mutlaka maçlar başlamadan önce hakemlere bu konuda kesin talimatını verecek ve bizzat takipçisi olacaktır. Verilen bu talimatların kamuoyu ile paylaşılması da, hem bu tür davranışların olmasını engelleyecek, hem de sahadaki hakemlerin işlerini kolaylaştıracaktır. Sahalarımız da, özlediğimiz saygın ve otoriter hakem profiline dönmek için bu tarihi fırsat kaçırılmamalıdır.

Kısacası, yeni dönemde sosyal mesafe uygulaması, eğer uygulanırsa, hakemlerin en büyük yardımcısı olacaktır.