Ligde 4. Hafta sonunda hakem kararları yine tartışıldı. Ama bence, haftanın olayları Sergen Yalçın’ın ve Fatih Terim’in yönetimlerine karşı yaptığı açıklamalar ve Terim’in sahayı terk etmesiydi. VAR müdahaleleri yine gündemde, hakem kararlarının da önüne geçiyor. Çünkü toplum olarak VAR’dan beklentimiz büyük. Herkes kendi menfaati doğrultusunda VAR’ın müdahalesini istiyor. Bir de gerçek var ki, bunu kimse göz ardı edemez. VAR müdahale sınırını bir türlü ayarlayamıyoruz. Bu hafta gündeme gelen 3 VAR hakemini değerlendirirsek, Abdülkadir Bitigen başarılı, Serkan Tokat ve Halil Umut Meler hatalıydı.

***

Merkez Hakem Kurulu da milli aradan faydalanarak, yapılan hatalar konusunda tedbir alma yolunu seçti. Daha önce uzaktan yapılması düşünülen eğitimler, bu hafta sonu yüz yüze yapılacak. Jaap Uilenberg Hollanda’dan çağrıldı. Covid-19 nedeniyle hakemler iki grup halinde eğitime alınacaklar. Tabii ki eğitimin konuları da tartışılan kararlar olacak.

Elle oynamalar ve kriterleri,

VAR’ın hatalı ya da yapılmayan müdahaleleri,

Ayağa basmalar ve disiplin uygulamaları.

Eğitimde 25’ten fazla pozisyon masaya yatırılacak. Yurtdışı maçlardan da örnekler verilecek. Uilenberg, kuralları yorumlarken pozisyonlar hakkında MHK görüşünü de açıklayacak. Milli takımın Riva’da kamp yapması nedeniyle seminer İstanbul’da bir otelde yapılacak.

***

Devlet İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre 4 yıllık enflasyon oranı % 50’yi geçti. Geçtiğimiz Cuma günü, hakem ve gözlemci ücretlerine 4 yıl sonra yüzde 10 zam yapıldı. Tabii ki yeterli değil ama futbol ekonomimizin yaşadığı sıkıntılar ortadayken MHK’nin tamamıyla bireysel girişim ve görüşmeleri neticesinde alınan zam, camiada memnunluk yarattı. Son 4 yılda görev yapıp da zam alamayan MHK’ların kulakları çınlasın.