Yıl boyunca zorlu iklim ve coğrafi şartlara rağmen gerçekleştirdikleri operasyonlarla teröristlere hareket alanı bırakmayan güvenlik güçleri, önceki yıllarda adı sürekli terör saldırılarıyla gündemi meşgul eden Hakkari'nin, artık festivaller ve doğa sporlarının yapıldığı, insanların huzur içinde yaşadığı bir yer olmasını sağladı.

Hakkari'de teröristlerden temizlenen dağlarda ve yaylalardaki saklı hoşliklerin turizme kazandırılmasının önünü açan güvenlik güçleri, terörün tamamıyla ortadan kaldırılması amacıyla kaçakçılıkla mücadelesini de kararlılıkla sürdürdü.

Bu çerçevede şehirte yıl başından bu yana yapılan operasyonlarda 597 kilo 685 gram eroin, 52 kilo 979 gram esrar, 12 kilo 732 gram metamfetamin, gümrük kaçağı 57 bin 932 paket sigara, 963 kilogram çay, 94 kilogram nargile tütünü, 852 av tüfeği, 29 bin 218 av tüfeği mühimmatı ve 25 av tüfeği namlusu ele geçirildi.

Kararlı mücadeleyle terör örgütü PKK'nın eleman temini, lojistik ve barınma gibi bütün faaliyetlerinin önünü kesen güvenlik güçleri, bu operasyonlar vasıtası ile örgütün finansal anlamda da çöküşünü hızlandırdı.

"Güvenlik duvarları kaçakçılığı azalttı"

Hakkari Valisi İdris Akbıyık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılbaşından bu yana yoğun biçimde kaçakçılıkla mücadele edildiğini ifade etti.

Kentin Irak ve İran'a 343 kilometrelik sınır hattıyla uyuşturucuyla mücadelede önemli bir yer olduğuna dikkati çeken Akbıyık, bu nedenden dolayı güvenlik güçlerinin yoğun çaba içinde bulunduğunu vurguladı.

Geçen yıl aşağı yukarı bir ton 200 kilogram eroin, bir tonun üzerinde de esrarın ele geçirildiğini belirten Akbıyık, şunları kaydetti:

"Bu yıl aşağı yukarı 600 kilogram eroin güvenlik güçlerimiz tarafından ele geçirildi. Özellikle sigara ve akaryakıt kaçakçılığında alınan güvenlik tedbirleri, yapılan güvenlik duvarları ve güvenlik yolları ile ciddi azalma oldu. Tabii ki ülkemize bir gram dahi uyuşturucunun girmemesini, kaçakçılığın yapılmamasını, bütün sınırlarımızın güvende olmasını istek ediyoruz. Hakkari'de bütün birimlerimizle bazı zamanlar uyuşturucuyla mücadele koordinasyon toplantıları yapıyoruz. Her kurum kendine göre yapması gereken işleri planlıyor. Uyuşturucu, terör kadar tehlikeli, her ikisi de beraber hareket ediyor. Birbirini finanse ediyor. Gençliğimizin, çağımızın en büyük düşmanı."

Valilik olarak bu hususta gereken mücadeleyi ortaya koyduklarını dile getiren Akbıyık, İran ile ilişkilerin de bu anlamda önemli olduğunu, hudut hattında terör, uyuşturucu ve göçmen kaçakçılığı hususlarında gerekli görüşme ve koordinasyonu sağladıklarını sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi