"Hatay'ın 80 yıl önce ana vatanla bütünleşmesi, kaderini Türkiye'nin kaderiyle birleştirmesi, siyasi ve diplomatik alanda ülkemizin saygınlığını ve etkinliğini artıran bir karar olmuştur" ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Kendi hür iradesiyle ana vatanla kucaklaşmayı tercih eden Hatay, milli birliğimizi, bütünlüğümüzü güçlendirmiş, barış içinde yaşama, birlik ve birlikteliğimize sahip çıkma kararlılığımızın sembolü olmuştur" dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay'ın Anavatan Türkiye'ye katılımının 80'inci yıl dönümü bundan dolayı bir mesaj yayımladı.

Mesajında, Türkiye Cumhuriyeti'nin barışçı ve akılcı politikaları sonucu elde ettiği en büyük kazanımlarından biri olan Hatay'ın, farklı dinlerin, farklı kültürlerin iç içe, kardeşçe ve güzelgörüyle yaşadığı, Anadolu mozaiğinin en önde gelen merkezlerinden biri olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Hatay'ın 80 yıl önce ana vatanla bütünleşmesi, kaderini Türkiye'nin kaderiyle birleştirmesi, siyasi ve diplomatik alanda ülkemizin saygınlığını ve etkinliğini artıran bir karar olmuştur. 

Kendi hür iradesiyle ana vatanla kucaklaşmayı tercih eden Hatay, milli birliğimizi, tümlüğümüzü güçlendirmiş, barış içinde yaşama, birlik ve birlikteliğimize sahip çıkma kararlılığımızın sembolü olmuştur. 

Bu duygu ve düşüncelerle de, Hatay'ın ana vatana katılımının yıl dönümünü kutlarken başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dönemin Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen olmak suretiyle bu milli dâvâ uğrunda çaba harcayan herkesi rahmetle yâd ediyor, Hataylıları ve tüm vatandaşlarımızı en kalbi duygularımla selamlıyorum." ifadelerini kullandı.

Hatay'ın anavatana katılışının yıl dönümü

TBMM-Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Fransa arasında 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara Antlaşması ile Misakı Milli sınırları içinde olan İskenderun ve Antakya, Türkiye sınırları dışında ( Fransız mandası altındaki Suriye sınırları içinde) kalmıştı.

Tarihte, Hatay Millet Meclisi, yaptığı toplantıda oy birliği ile ana vatana katılmak kararını alıp Türkiye Cumhuriyeti'ne katılmıştı.

TBMM-Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Fransa arasında 20 Ekim 1921'de imzalanan Ankara Antlaşmasıyla Misakı Milli sınırları içinde olan İskenderun ve Antakya, Türkiye sınırları ve toprakları haricinde kalmıştı.

Fakat Ankara Antlaşması, İskenderun ve Antakya’yı içine alan Hatay bölgesini Suriye’den ayırarak bölge için özel bir yönetim biçimi tanımasına imkân sağlamıştı. Buna göre, Sancak (İskenderun) halkı Türk kültürüne bağlı kalacak ve milli kültürlerinin korunması için basitlik sağlamış olacaktı. Ayrıca Türk parası orada geçerli olacaktı.

Antlaşmanın hükmüne makul olarak 8 Ağustos 1922’de Hatay bölgesinde özel bir idare kurulmuştur. Böylece ana vatan Türkiye'ye katılma kararı alığ bütünleşmesinde kolaylık sağlamıştır.

Editör: Haber Merkezi