Üniversite, bir meslek sahibi olmanın elbette tek yolu değil, ancak bugün geleceği inşa eden mesleklerin çoğunluğu da üniversite ile edinilebiliyor. Üniversitede alınacak eğitim, bir kısım insan için zaten çocukluktan itibaren belli iken, öğrencilerin çoğunluğu için ise belli olamayabiliyor. Hatta hedeflenen bölümlere puanların yetmemesi de planları alt üst edebiliyor.

Kişinin yapacağı iş ile ilgili bölüm seçimi aslında bir yatırımdır. Bu seçime yatırım olarak bakabilirsek, hedeflenen iş ile ilgili akademik bilgi, 2 ya da 4 yıllık dönem sonucunda alınmış oluyor. Dolayısıyla ilk tavsiyem, ne iş yapacak iseniz ilişkili bir bölüm seçilmeli, şeklinde olacaktır.

Bölüm seçilirken ve iş hayatı ile ilgili hedef konulurken dikkate alınması gereken en önemli konu o işin sevilen bir iş olmasıdır. Aslında bir işi sevmek ve onu iyi yapmak, tersten düşünüldüğünde de doğrudur. Yani bir işi iyi yapabiliyorsanız, onu daha çok seversiniz. Daha çok sevilen bir iş demek, insan için en basit anlamda hayatın neredeyse yarısının geçirildiği zaman diliminin zevkle akıp gitmesidir. Sevilmeyen bir iş ise, bu zamanın bir türlü bitmeyen bir kâbus haline dönmesi anlamına geleceği gibi, sevmediğiniz bir işte başarılı olma ihtimaliniz de düşüktür. Bir işi sevmek ve iyi yapmak arasındaki ilişki, o işte başarılı ve önde olmak anlamına da gelecektir. Bu nedenle, tercihte ana kıstas, iyi yapabilecek olmak ve sevebilmektir.

Sonrasında, sahada olmayı mı, masa başında çalışmayı mı sevdiğinizi gözden geçirin. Yeni meslekleri araştırın, korkmayın. Evet, bunlar yeni meslekler, hatta ailenize ne olduğunu anlatmak biraz vakit de alabilir. Ancak yeni meslekler gelecekte sizi daha aranan ve refah içinde kılabilir. Bilgisayarın, daktiloyu nasıl hızlı bir şekilde ortadan kaldırdığını unutmayın.

Bölüm kadar, üniversite tercihi de önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir ülke ve dünyanın batısındaki gelişmiş birçok ülkeden çok daha ucuz ve yaygın eğitim imkânları sağlıyor. Birçok şehrimizde üniversite var. Ancak açıkça belirtelim ki, iyi bir eğitim iyi bir üniversiteden başlar. Anadolu’daki her üniversite de iyidir diyemeyiz. Bu konuda bir takım araştırmalar internette mevcut. Ancak üniversitelerin eğitimi ile ilgili en garanti gösterge, en son yılda öğrenci yerleştirdikleri dilimlerdir. Mümkünse tek bir binadan ibaret değil de ağaçlıkları, sosyal tesisleri, bölümleri, teknokentlerde şirketleri, yakınlardaki sanayisi ile bir arada derli toplu yerleşke üniversitelerini tercih edin. Hem eğitim hedeflediğiniz bölümden kişilerle, hem de üniversiteden kişilerle mutlaka giderek konuşun ve sorularınızı sorun.

Ben de geçtiğimiz hafta sonu bir vesileyle, ODTÜ’de aday öğrenci seminerlerinden birkaçına katıldım. Moleküler biyoloji bölümünün bir öğretim üyesi şu şekilde konuştu: “Mezunlarımızın çoğunluğu yurtdışı firma ve laboratuvarlara çalışıyor, burada ziyan olmasınlar, bence de gitsinler”. ODTÜ ile ilgili tepkilere bir tane daha eklemek istemiyorum, zira bir ODTÜ’lü olarak ODTÜ’nün, bu zihniyet karşıtı birçok görüşe ve millet bilincine sahip hocaya sahip olduğunu da biliyorum. Siz siz olun millet bilinci kalmamış, bilimi neredeyse dogmalaştırmış, her şeyin önüne koyan bu zihniyetin karşısında olun. Yapacağınız iş ne olursa olsun, milleti ve devleti yükseltmeyi, hedeflerinizi bu şekilde şekillendirmeyi unutmayın. Benim de düsturum şudur ki, hedeflerinizi yükseltin ki, millete sağlayacağınız faydayı en yüksekte sağlayabilin.

Ana babalara da bir mesaj verelim: Ana babalar elbette çocukları için iyisini ister, ancak kendi hayatları olmasında dolayı da çocukların görüşleri daha önemlidir. Gençlere mesajımız ise şu: Ana babalar yılların görgüsü ve irfanı ile konuşuyorlar, kategorik olarak reddetmeyin dinleyin.

Deneyimleri dinlemek noktasında, Ülkü Ocaklarının “Doğru Tercih Ocakta Yapılır” başlıklı hemen her şehirde tercih rehberliği konusundaki çalışmasını da hatırlatayım. Ocağa uğrayarak tercihlerinizde yönlendirme alabilirsiniz.

Bu yazı sonucunda anahtar cümlemiz şu olsun: İyi yapacağınıza inandığınız, sevdiğiniz bir meslek için, puan dilimlerinde en üstlerde, maddi imkânlarınızı da gözeten, mümkünse yerleşke hayatı olan, mesleğinizi yapanlarla iç içe olabileceğiniz bölümleri, milleti yükseltmek ülküsüyle, tercih edin. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun.