Kadir Yıldız / TÜRKGÜN

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının HDP’nin kapatılması için hazırladığı iddianameyi Anayasa Mahkemesine göndermesinin ardından gözler ittifak ortakları CHP ve İP’e çevrildi. Partilerinin grup toplantılarında konuşan Kılıçdaroğlu ve Akşener, ittifak ortakları HDP’ye “avukatın hazır” mesajını verdiler. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP’ye açılan kapatma davasıyla ilgili HDP’li milletvekillerinin elinde silah olmadığı ve kapatılması yönünde hiçbir gerekçe görmediklerini belirterek ‘parti kapatmaya yönelik hiçbir hareketi doğru bulmuyoruz’ diyerek savunma yaptı. İP Başkanı Meral Akşener ise konuyla ilgili hiçbir açıklamada bulunmadı. Akşener’in sessiz kalması HDP’yi incitmemek için sustuğu şeklinde yorumlandı.

KILIÇDAROĞLU: ‘HDP’YI KAPATAMAZSINIZ’

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Demokrasinin var olduğu bir ortamda siz bir partiyi kapatamazsınız. Şiddet, baskı uyguluyorsa kapatın. Zaten savcı harekete geçer. Partinin yöneticileri silah alıp ortalıkta dolaşıyorsa kapatın ama savcı siyasi otoritenin talimatıyla harekete geçiyorsa orada demokrasi yok demektir. Vatandaş sandıkta istediği partiye oy verir. Parti kapatmaya yönelik eylemi ya da partilerin seçimlere katılmasını engellemeye yönelik hiçbir hareketi doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu daha önce de terör örgütlerine yardım ve yataklık dolayısıyla görevden alınan HDP’li belediye başkanlarına sahip çıkmış, yerlerine atanan kayyumları “demokrasiye darbe” olarak değerlendirmişti. 6-8 Ekim olaylarının azmettiricisi HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın suçsuz olduğunu savunmuş ve ‘hapiste yattığı süre göğsünde taşıyacağı şeref madalyasıdır’ demişti.

AKŞENER SESSİZ KALDI

Partisinin grup toplantısında konuşan İP Başkanı Meral Akşener, HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davayla ilgili hiçbir yorum yapmadı. Uzun süredir ittifaklar konusunda HDP ile danışıklı dövüş hâlinde olan Meral Akşener ortağını incitmemek için suskunluğa büründü.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının daha önce açtığı ve AYM tarafından usul eksiklikleri nedeniyle iade edilen dosya hakkında da AYM’yi savunmuş kararın arkasında durmuştu. HDP’nin kapatılması ile ilgili bugüne kadar HDP’nin elini güçlendirecek yorumlarda bulunan Akşener’in ittifak ortağını uzaklaştırmamak için temkinli davrandığı yorumları yapıldı.

Meral Akşener daha önce de HDP’li milletvekillerinin fezlekeleri ile ilgili “önüne arkasına bakıp ona göre karar vereceğiz” demişti. Terör örgütü propagandası yapan HDP’li milletvekilleri İP Başkanı Akşener’den aldıkları bu destek ile daha da cesaret kazanıp tehditler savurmaya başlamıştı. Akşener’in HDP’yi koruma ve kollama konusunda CHP’den eksik kalmadığı bugüne kadarki açıklamalarında yer bulmuş ve HDP’yi PKK’nın uzantısı değil ‘Kürt siyasi hareketinin temsilcisi’ olarak tanımlamıştı.

HDP’yi eleştirmenin Kürtleri üzmek olduğunu söylemiş, dindar Kürtlerin dindar Türklerden mezhepleri dolayısıyla daha dindar olduğunu söyleyerek etnik ve mezhepsel bölücülük yapmış, terör suçlusu Selahattin Demirtaş ile kahvaltı masasında buluşmayı arzu ettiğini söylemişti.

Editör: Haber Merkezi