Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Hem Türk Hem de Müslüman Devletler Hangileri?

Hem Türk Hem de Müslüman Devletler Hangileri?

Müslümanlığın kabulünden sonra Türkler güçlü imparatorluklar ve devletler kurmaya devam etmişlerdir. Tarih sahnesinde önemli rol sahibi İslam ülkeleri arasına katılmışlardır. İslam öncesi dönemde de çok güçlü devletler kuran Türklerin Müslüman olduktan sonraki tarihi serüveni merak uyandırmaktadır. Peki, hem Türk hem de Müslüman devletler hangileridir?

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hem Türk Hem de Müslüman Devletler Hangileri?

Hem Türk Hem de Müslüman Devletler Hangileri?

Türklerle Müslüman Araplar ve Farslar arasında yıllarca devam eden siyasi ve askeri mücadeleler bir süre sonra yerine barışa bırakmıştır. Bu da İslâmiyet’in Türkler arasında savaşın hakim olduğu dönemlerle kıyaslanamayacak ölçüde hızlı bir şekilde yayılmasına zemin hazırlamıştır. Böylelikle İslam, kurulan devletlerde önemli bir rol üstlenmiştir. 

Hem Türk hem de Müslüman devletlerini şu şekilde sıralayabilir:

İlk kurulan Müslüman Türk devletleri Tolunlular, İhşitler, Karahanlılar, Gazneliler, Eyyübîler, Türk Memlükleri ve Büyük Selçuklulardır. Bunların ardından Anadolu Selçukluları, Anadolu Beylikleri, Osmanlılar ve Memlükler olarak olarak tarih sahnesinde yer almıştır.

Türk ve Müslüman Kimliğini Taşıyan Ülkeler

Türk ve Müslüman kimliğini taşıyan ülkeler arasında çeşitli örnekler bulunmaktadır. Bu ülkeler, hem Türk kültürünü hem de İslam'ı benimseyen topluluklara ev sahipliği yapmaktadır. Bu kimlikler, bu ülkelerin tarihleri, gelenekleri ve toplumsal yapıları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

İşte o ülkeler:

Türkiye: Türkiye, hem Türk kimliğini hem de Müslüman kimliğini taşıyan bir ülkedir. Ülkenin nüfusunun çoğunluğu Müslümandır ve Türk kültürü büyük ölçüde hâkimdir.

Azerbaycan: Azerbaycan, Türk kökenli bir halka sahip olan ve çoğunluğu Müslüman olan bir ülkedir. Türk kültürü ve İslam etkileri burada önemli bir rol oynar.

Kazakistan: Kazakistan, büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ülkedir. Türk kökenli Kazaklar da önemli bir nüfusa sahiptir.

Türkmenistan: Türkmenistan, Müslüman bir ülkedir. Türkmen halkı da Türk kökenli bir gruptur.

Özbekistan: Özbekistan, Müslüman bir ülkedir. Özbekler de Türk kökenli bir halktır ve Türk kültürüne sahiptirler.

KKTC: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti,  Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan Türk Devletidir.  İnanç olarak islam dini hakimdir. 

C8795952 B0A2 4571 A14F 4Cf24Df1B4E1Özbekistan Registan meydanı

Türk ve Müslüman Ülkelerin Tarih ve Kültürleri

Zengin bir kültür birikimine sahip olan Türk ve Müslüman ülkelerin kendine özgü benzersiz bir tarih ve kültür birikimi bulunmaktadır. 

Tarihi olarak ele alacak olursak, Türk ve Müslüman ülkelerin tarihleri, genellikle Türk boylarının göçleriyle başlar. Bu göçlerin ardından Türk halkları birçok medeniyet ve büyük imparatorluklar kurmuşlardır. Müslümanlığı kabul eden Türk Halkşarının etkisi ile coğrafya  İslam medeniyetinin önemli bir parçası haline gelmiştir. 

Türk ve Müslüman ülkelerin çoğunda Türkçe veya Türk lehçeleri yaygın olarak konuşulur. Ancak, bazıları Arapça veya Farsça gibi dilleri de kullanır. Dilin yanı sıra, geleneksel Türk ve İslam kültürleri de bu toplumların temelini oluşturan unsurlar arasında gösterilir. 

Edebiyat ve sanat alanında da çeşitli eserler üreten Türk ve Müslüman ülkeler, Klasik Türk edebiyatı, divan edebiyatı, halk edebiyatı ve modern edebiyat gibi farklı dönemlerde farklı yapılar ortaya koymuştur. Ayrıca çeşitli sanatsal akımlarda ortaya çıkmıştır.

Öte yandan El sanatları, minyatür resim, halı dokuma, seramik işçiliği gibi geleneksel sanat dalları bu kültürlerin önemli yapı taşlarından birisidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Tunç'tan deprem bölgesindeki soruşturmalarla ilgili açıklama

Bakan Tunç'tan deprem bölgesindeki soruşturmalarla ilgili açıklama