Yerli yersiz, zamanlı zamansız, sadece ve sadece kendi camialarına şirin gözükmek amacı güden yönetici demeçlerinin ardı arkası kesilmiyor. Ortamı geren tansiyon yükselten ve taraftarlar arasında uçurum yaratan bu tür demeçleri durdurmanın bir çaresi olmalı. İllaki Sayın Cumhurbaşkanımız duruma el koyup, “Susun” mu, demeli? PFDK’nın verdiği cezalar kimsenin umurunda değil, caydırıcılığı hiç yok, cezalardaki terazi düzgün çalışmıyor zaten. Bu demeçler bizi iyi yere götürmez. Bir gün istenmeyen şeyler olursa, hep birlikte dizimizi dövmeyelim. Sakin, soğukkanlı davranışlar ve ayrıştırıcı değil, birleştirici demeçleriyle örnek insan, örnek lider olabilmeli yöneticilerimiz...

Hakem jenerasyonunun düzenli bir şekilde gençleştirilmesi, Merkez Hakem Kurulunun ana görevlerinden bir tanesidir. Tecrübeli hakemlerin varlığı ve önemi hiçbir zaman göz ardı edilemez. Ancak arada serpiştirilerek gençlere de fırsat verilmesi elzemdir. Fakat genç hakemlerin de üst üste maçlarda görevlendirilmesi onların erken yıpranmasına sebep olur. En büyük handikapları olan tecrübesizlik üst üste görevlendirmelerde hem gençlere hem de hakemlik kurumuna büyük sıkıntı yaratır. Gençlerin yolunu açacağız, derken tecrübelilere de haksızlık etmemek son derece önemlidir. Gençlerin yolunu açma projesi sezon başında yürürlüğe girmelidir. Sezon ortasında, lig kızıştıktan sonra gençlere maç vermeye kalkarsanız, hele de üst üste verirseniz fidanları öldürürsünüz.

Zekeriya Alp’ in kurmay ekibi bu konuda hiçbir planlı çalışma yapmıyor, programsız düzensiz, gelişigüzel atamalarla ligi götürmeye çalışıyorlar. Alp başkan, gençlere fırsat verelim deyince, gençleri kaldıramayacakları yüklerin altına sokuyorlar. Yetişmeden hakemlikleri bitme noktasına geliyor. Ne kadar güçlü görünse de acemi hamalın sırtına 100 kilo yük verirseniz zamanla altında ezilir, tecrübeli hamal ise 300 kiloluk balyayı koşa koşa taşır. MHK kurmayları, kamuoyunda Zekeriya Alp ismine duyulan güvenin kaymağını yiyorlar. Bu da yalnız adam Zekeriya Alp’in yıpranmasına sebep oluyor. Benim bildiğim, benim tanıdığım Zekeriya Alp, kendisinin bu kadar yıpratılmasına müsaade etmez, Geçen hafta da yazdığım gibi duruma el koyup kurulunun yapmış olduğu hatalı işlere bir dur, demeli.

VAR, dünyada uygulanmaya başladığından beri gelişimini sürdürmeye devam ediyor. Geçişler sancılı olur. Bu nedenle mutlaka her ülkede, bizde olduğu gibi aksaklıklar yaşanıyor. Bizdeki aksaklıklar karşısında bas bas bağıran yorumcular acaba bu hafta sonu Premier Lig’de oynanan Tottenham maçını yorumlasalardı ne derlerdi acaba? Hakem yorumcuları da son derece sakin olmalı, toplumu infiale getirecek söylemlerden kaçınmalı... Kural hatası için itiraz eden kulüpler bile dilekçelerinde yorumcuların ifadelerini örnek gösteriyorsa, yorumcular da sorumluluklarının bilincinde olmalı.

VAR nimetinden daha iyi faydalanmak için, Merkez Hakem Kurulu kadroya yeni isimler arıyor. C klasmanından bazı hakemlere VAR eğitimi verilmeye başlandı. Bu eğitimi alanlar Sadece AVAR görevi alabilecek. Tabii ki güzel bir uygulama ancak, hayatında belki de çıplak gözle Süper Lig maçı seyretmemiş hakemlere VAR odasında görev vermek, abesle iştigal etmekten başka bir şey değil. MHK’nun elinde son derece tecrübeli ve Süper lig havasını yaşamakta olan, üst klasman yardımcı Hakemleri gibi bir kadro var iken, alttan isim aramanın gerekli olmadığını düşünüyorum. Üst klasman yardımcı hakemlerinin tamamına VAR eğitimi verilirse eldeki hazır tecrübeli kadro değerlendirilmiş olur.