Riskli kişileri belirleyen bu kod ile tüm vatandaşlar güvence altına alınıyor. Salgını taşıyan ya da riskli olan kişilerin belirtildiği HES kodu, mobil uygulama ve SMS ile alınıyor. Peki otobüs ve uçak seyahatleri için HES kodu nereden alınır? HES kodu nasıl alınır? İşte tüm detaylar…

HES KODU NEDİR?

Hayat Eve Sığar (HES) Kodu, Kontrollü Sosyal Hayat dâhilinde, ulaşım veya ziyaret gibi işlemlerde kurumlarla ve kişilerle, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı güvenli bir biçimde paylaşmaya yarayan bir koddur. Paylaşılan HES kodları uygulama üzerinden veya kurumlara sağlanan servisler vesilesiyle sorgulanıyor.

HES KODU NASIL ALINIR?

HES kodu, Hayat Eve Sığar mobil uygulaması üzerinden HES kodu işlemleri bölümüne giriş yapılarak alınıyor. Arkasından HES kodu oluştur butonuna tıkladıktan sonra kod kullanım süresi seçiliyor ve kod oluşturuluyor.

Uygulamada kod üretimi, üretilen kodun zaman ile kısıtlanması, paylaşılması, silinmesi gibi tüm yönetim, kişilerin kendi kontrolünde oluyor. Kişiler, uygulama üzerinden istediği sayıda kod alabiliyor. Hangi kodu, hangi kurumla paylaştığının listesini görüntüleyebilecek, isterse iptal edebilecek veya yetkilerini kaldırabilecek.

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASI APPSTORE İNDİRME LİNKİ- TIKLAYINIZ

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASI GOOGLE PLAY İNDİRME LİNKİ- TIKLAYINIZ

SMS İLE HES KODU NASIL ALINIR?

Bunların dışında HES kodu SMS ile de alınıyor. Kısa mesaj ile HES kodu almak için, HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılacak ve 2023'e SMS atılacak. Paylaşım zamanının belirtilmemesi durumunda kodun süresi 1 sene ile sınırlı olacak.

(Kısa mesaj örneği: HES 1234567890 1234 15. Bu şekilde mesaj atıldığında kod 15 gün geçerli olacak.)

BAKANLIKTAN HES KODU GENELGESİ

İçişleri Bakanlığı şehirlerarası yolcu taşımacılığı gerçekleştiren bazı firmaların ‘HES kodu’ olmadan biletleme yapmasının ardından harekete geçti. Bakanlık tarafından 81 il valiliğine ‘Şehirlerarası Otobüslerde HES Kodu Zorunluluğu’ konulu genelge gönderdi.

Bu kapsamda daha evvel kentlere gönderilen genelgelerle şehirlerarası toplu ulaşım araçlarıyla (tren, uçak, otobüs vb.) gerçekleştirilecek seyahatlerde Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden kod alınmasının ardından biletlemelerin yapılması zorunluluğu getirildiği vurgulandı.

Fakat uygulamada şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan bazı firmaların ara sıra bu kurala riayet etmedikleri gelen şikâyetlerden anlaşıldığı bu sebeple aşağıdaki tedbirlerin alınmasının zaruri duruma geldiği paylaşıldı. Genelgede alınan tedbirler şöyle:

Gerek bilet satışı gerekse araca alınma sırasındaki HES kodu kontrolünde; yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanılı veya temaslısı olduğu tespit edilen vatandaşlar için gerekli bildirim ilgili firma yetkilileri tarafından kolluk birimlerine ve sağlık kuruluşlarına yapılacak.

Şehirlerarası yolcu taşımacılığı gerçekleştiren araçlara yolcu alınma sırasında da yolcuların HES kodu kontrol edilecek, araca binmesinde herhangi bir sakıncası bulunmayan vatandaşlar araçlara binebilecek.

Şehirlerarası yolcu taşımacılığı gerçekleştiren firmalar (midibüs, otobüs, minibüs vb.) tarafından her türlü biletleme işlemi (internet-telefon üzerinden ya da yüz yüze) sırasında müşterilerden HES kodu istenilecek ve HES kodu bulunmayanlara bilet satılmayacak.

 

 

Editör: Haber Merkezi