Hindistan cevizi suyu, yeşil hindistancevizinde bulunan berrak sıvıdan yapılır. Sudan ve olgun hindistan cevizinin etinden yapılan hindistan cevizi sütü ile karıştırılmamalıdır. Hindistan cevizi suyunun yüzde 95'inden fazlası sudur.

Son zamanlarda popülaritesindeki patlamaya rağmen, hindistan cevizi suyu dünyadaki tropik bölgelerde yüzyıllar boyunca tüketildi. Geleneksel Ayurveda tıbbında, hindistancevizi suyunun sindirime, idrara çıkma ve hatta semen üretimine yardımcı olduğuna inanılır. Ayrıca geleneksel olarak dehidratasyonu tedavi etmek için kullanılmış ve tropik bölgelerde tören armağanları olarak verilmiştir. Bir mucize tedavi olmasa da, birçok sağlık yararı bulunur.

1. Doğal spor içeceği

Hindistan cevizi suyunun doğal elektrolitleri, geleneksel spor içecekleri için sağlam bir uyum sağlar. Şeker, gıda boyası veya yapay tatlandırıcılar olmadan yapılan, daha doğal bir performans içeceği olarak birçok insan hindistan cevizi suyuna ulaşır.

Araştırmalar, hindistancevizi suyunun, vücuttaki sıvıyı korumak ve sıvı kaybından sonra akışkanları doldurmanıza yardımcı olmak için geleneksel bir spor içeceği kadar iyi performans gösterebileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, hindistancevizi suyu, çoğu spor içeceğinden daha az sodyumludur, terle kaybettiğiniz ana elektrolittir. Ayrıca dayanıklılık performansı için tasarlanan birçok içeceğe göre daha az karbonhidrat vardır. Bu, uzun bir egzersiz programı (90 dakikadan fazla) için size yeterli enerji vermeyebileceği anlamına gelir.

2. Düşük kalorili

Hindistancevizi suyu, soda veya meyve suyu gibi daha yüksek kalorili içeceklerin yerini alıyor. Hindistan cevizi suyunun çoğu meyve suyundan daha az şekeri ve karbonhidratı vardır. Aynı zamanda sodyum ve potasyum gibi daha fazla mineral ve elektrolite sahiptir. Bununla birlikte, günlük kullanım için hala sıfır kalorili su ile rekabet edemez.

3. Potasyum

Hindistan cevizi suyu, çoğu spor içeceğinin potasyum miktarının 10 katından daha fazladır. Bir bardak hindistan cevizi suyu, bir muz kadar potasyumla doludur. Bardak başına 405 mg hindistancevizi suyundaki potasyum, krampları önlemenize yardımcı olabilir.

Potasyum, özellikle egzersiz sırasında vücuttaki sıvı ve elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olur. Hindistan cevizi suyunda sodyumdan daha fazla potasyum bulunduğundan, potasyum sodyumun kan basıncı üzerindeki etkisini dengelemeye yardımcı olabilir ve hatta düşürülmesine yardımcı olabilir.

4. Kalsiyum ve magnezyum

Kalsiyum sadece güçlü kemiklerden ve dişlerde daha önemli değildir. Kasların kasılmasına ve düzgün çalışmasına yardımcı olur. Egzersiz yaparken, kaslarınız kemiklerinizi çeker ve hafifçe kırar. Vücudunuz iyileştikçe, kemikleriniz güçlenip onarım için kalsiyum kullanır.

Magnezyum, büzülme ve gevşemeye yardımcı olmak için kalsiyum ve potasyumun kaslara taşınmasına yardımcı olur. Aynı zamanda enerji üretimine yardımcı olur ve organ işlevini destekler. Zorlu bir antrenman sizi magnezyumun tükenmesine ve kramplara, huzursuz kaslara ve spazmlara eğilimli bırakabilir.

Hindistan cevizi suyu diğer spor içeceklerinden veya meyve sularından daha fazla kalsiyum ve magnezyum içermekle birlikte, her iki mineral de konsantre bir kaynak değildir. Hindistan cevizi suyu, önerilen miktarın yüzde 5'inden az hem kalsiyum hem de magnezyum içerir.

5. Antioksidanlar

Tüm nemlendirme avantajlarına ek olarak, hindistan cevizi suyu, oksidatif stresi nötralize etmeye yardımcı olan antioksidanlar ve egzersiz ile yaratılan serbest radikalleri içerir. En yüksek seviyede antioksidanlar elde etmek için taze hindistan cevizi suyunu arayın. Son zamanlarda yapılan bir çalışmaya göre, işlenmiş ve ısıyla pastörize edilmiş hindistan cevizi suyunun daha az antioksidanı vardır.

6. Amino asitleri

Amino asitler dokuları onarmak için gereklidir ve proteinin yapı taşlarıdır. Hindistan cevizi suyunun içinde inek sütünden daha fazla alanin, arginin, sistein ve serin bulunur Vücudunuzun strese cevap vermesine yardımcı olan bir amino asit olan arginin kaynağıdır (zor bir antrenmanın sebep olduğu stres gibi). Arginin ayrıca kalbin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.

7. Sitokininler

Ayrıca sitokininler olarak da bilinen bitkilerin büyümesine yardımcı olan hormonlar da hindistancevizi suyunda bulunur. Bu bileşiklerin yaşlanma ve kanserle mücadele özelliklerine sahip olduğuna inanılmaktadır. 

Sonuç olarak, hindistan cevizi suyunun sert ve terli bir çalışmadan sonra su ihtiyacını karşılamanın harika bir yolu olabilir. Geleneksel bir spor içeceği için hindistan cevizi suyunu mutlaka deneyin.

Kilo vermeye çalışıyorsanız, bunun yerine suyu tercih etmek en iyisi olabilir. Uzmanlar ayrıca aşırı terlemediğiniz takdirde suyu seçmenizi tavsiye eder, çünkü hindistancevizi suyu sizi sudan daha iyi rehidre etmez ve ekstra kalori ve şeker içerir. Antioksidanlar ve tropiklerin gerçek tadına ulaşmak için taze, işlenmemiş hindistan cevizi suyu arayınız.

Editör: Haber Merkezi