Birisi hiperfosfatemi veya duruma bağlı bir hastalık belirtileri varsa, bir doktora görünmelidir. Doktor tıbbi geçmişini soracak, belirtileri tartışacak, fizik muayene yapacak ve bazen bir fosfat testi önerecektir.

Testler şunları içerir:

Kanın sıvı kısmındaki fosfat seviyelerinin ölçülmesi, buna plazma denir. Doktor koldaki bir damarı içine bir iğne sokacak ve test için laboratuara gönderilecek küçük bir kan örneği alacaktır.

Zamanlı idrar örneği. Bir kişinin tüm idrarını, genellikle 24 saat olan belirli bir süre boyunca toplaması gerekir.

Bir kişinin mineral ve kemik bozukluğu belirtileri varsa, röntgen gerekebilir. Röntgen, organ veya damarlardaki kalsiyum birikintilerini ve bir kişinin kemik yapısındaki zayıflığı veya değişiklikleri gösterecektir.

Tipik olarak, böbrek yetmezliği olan kişilerde düzenli olarak fosfat seviyeleri izlenir, bu da hiperfosfateminin genellikle rutin kontroller sırasında bulunacağı anlamına gelir.

Tedavi

Hiperfosfatemi tedavisi altta yatan nedene bağlı olacaktır:

Bir kişinin kontrolsüz diyabeti varsa, bunu diyet, egzersiz ve insülin adı verilen bir ilaçla kontrol altına alması çok önemlidir.

Hormon bozukluğu olan bir kişinin hipoparatiroidizmi ek alması gerekebilir. Bu, kandaki kalsiyum ve fosfat seviyelerini normale döndürür. Kalsiyum bakımından yüksek ve fosforun düşük olduğu bir diyet, seviyelerin sabit kalmasına yardımcı olabilir.

Böbrek hastalığı hiperfosfatemiye neden olduğunda, diyet ve ilaç tedavisindeki değişikliklerin bir kombinasyonu genellikle onu tedavi etmek için kullanılır. Birincil amaç kemiklere daha fazla zarar gelmesini önlemektir.

Bir fosfat bağlayıcı, kalsiyum içeren bir ilaçtır. Bir yemekle birlikte alındığında, ilaç vücudun gıdadan emdiği fosfor miktarını kontrol eder.

Böbrek yetmezliği olan birinin genellikle diyalize ihtiyacı olacaktır. Bu, atık ürünlerin kanını temizlemek ve böbrekler bunu yapamıyorsa fazla sıvıyı almak için kullanılan bir işlemdir. Böbrek diyalizi ayrıca bazı fosfatları kandan uzaklaştırır.

Önleme

Hiperfosfatemiyi önlemenin ana yolu, vücuttaki fosfat ve kalsiyum seviyelerini kontrol etmektir. Bu genellikle belirli yiyecekleri yemek ve başkalarından uzak durmak suretiyle yapılır.

İşlenmiş gıdalar sıklıkla, bir arada PHOS harflerini içeren bileşenlerle gösterilen, koruyucu olarak fosfor içerir. Hiperfosfatemiye bağlı altta yatan bir rahatsızlığı olan bir kişi bu yiyeceklerden kaçınmak isteyebilir. Bezelye, süt ve yer fıstığı yağı gibi bazı doğal yiyecekler de yüksek oranda fosfor içerir.

Böbrek hastalığı olan insanlar için, doğru miktarda mineral içeren bir diyet yemek, durumu yönetmenin önemli bir parçasıdır. Bu karmaşık olabilir ve bir beslenme uzmanı hangi yiyeceklerin tüketileceğini veya kaçınılacağını açıklamaya yardımcı olabilir.

Böbrekler normal çalışıyorsa ve doğru hormon seviyelerini üretiyorlarsa, vücut kandaki fosfat seviyelerini doğal olarak dengeler. Bu gerçekleşmezse, seviyelerin diyet ve ilaç kullanılarak yapay olarak düzenlenmesi gerekir.

Hiperfosfatemi nedeniyle kemikler zayıflayabilir ve vücuttaki damarlara, dokulara ve organlara zarar görebilir. Böbrek hastalığı olan kişilerin, fosfatın güvenli bir seviyede tutulması için diyetle ilgili tavsiye almaları çok önemlidir, bu da durumu yönetmeye yardımcı olabilir.

Editör: Haber Merkezi