Tiroid bezi düzgün çalışmıyorsa veya tiroid bezi hipotalamus veya hipofiz bezi tarafından düzgün şekilde uyarılmazsa hipotiroidizm ortaya çıkabilir.

Hashimoto hastalığı

Hipotiroidizmin en sık görülen sebepleri arasında, kronik lenfositik tiroidit veya otoimmün tiroidit olarak da bilinen Hashimoto hastalığıdır. Bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücrelerine ve organlarına saldırdığı bir hastalık olan Hashimoto hastalığı, otoimmün bir hastalıktır.Bu durum bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırmasına, iltihaplanmaya ve tiroid hormonları üretme kabiliyetine yol açmasına neden olur.

Tiroidit

Tiroidit, tiroid bezinin iltihabıdır. Tiroidit, tiroid hormonlarının kana sızar ve genel seviyeleri yükseltir. ve hipertiroidizme yol açmasına neden olur. 1-2 ay sonra, bu hipotiroidizme dönüşebilir. Tiroidit, viral veya bakteriyel enfeksiyon, otoimmün bir durum veya hamilelik sonrası olabilir.

Konjenital hipotiroidi

Konjenital hipotiroidizm durumunda, tiroid bezi doğumdan itibaren düzgün çalışmaz. Bu nedenle hem fiziksel hem de zihinsel gelişimde sorunlara neden olur, ancak erken tedavi bu komplikasyonları önleyebilir.

Tiroid cerrahisi ve hipotiroidizmin nedeni olarak tedavi

Tiroid cerrahisi sonrası hipotiroidi. Ameliyat sırasında tiroidin bir kısmı alındıktan sonra hipotiroidizm oluşabilir. Tiroid tedavisi ve ameliyatı hipotiroidizme yol açabilir.

Hipertiroidizm, guatrlar, tiroid nodülleri ve tiroid kanseri gibi birkaç durum tiroid bezinin kısmen veya tamamen çıkarılmasıyla tedavi edilebilir. Bu hipotiroidizm ile sonuçlanabilir. Tiroidin radyasyon tedavisi de hipotiroidizme yol açabilir. Radyoaktif iyot hipertiroidizm için yaygın bir tedavi yöntemidir. Tiroid bezinin hücrelerini yok ederek T4 üretimini azaltarak çalışır.

Radyasyon ayrıca baş boyun kanserleri, Hodgkin hastalığı ve tiroid bezinin zarar görmesine neden olabilecek diğer lenfoma hastalarını tedavi etmek için de kullanılır.

İlaç

Bir dizi ilaç tiroid hormonu üretimini engelleyebilir. Bunlar, amiodaron, interferon alfa, interlökin-2, lityum ve tirozin kinaz inhibitörlerini içerir.

Hipofiz bezi anormallikleri

Hipofiz bezi düzgün çalışmayı keserse, tiroid bezi doğru miktarda tiroid hormonu üretmeyebilir. Hipofiz tümörleri veya hipofiz cerrahisi hipofiz bezinin fonksiyonunu etkileyebilir ve bu durum tiroid bezini olumsuz yönde etkileyebilir. Sheehan sendromu, hipofiz bezine zarar veren bir durumdur.

Eğer bir kadın hayati tehlike arz eden miktarda kan kaybederse veya doğum sırasında veya sonrasında kan basıncı çok düşükse, bez zarar görebilir ve yetersiz hipofiz hormonu üretilmesine neden olabilir.

İyot dengesizliği

Tiroid hormonlarının üretimi için iyot gerekir, ancak seviye dengelenmelidir. Çok fazla veya çok az iyot hipotiroidizm veya hipertiroidizme yol açabilir.

Doğal ilaçlar

Bazı doğal ilaçlar hipotiroidizm için önerilmektedir, ancak önce doktora gitmek önemlidir, çünkü tiroid problemlerinin tedavisi hassas bir şekilde dengelenmelidir.

Selenyum: Bazı türlerde tiroid sorunu olan kişiler selenyum almaktan yarar görebilir, ancak bu yalnızca bir doktora danışıldıktan sonra kullanılmalıdır. Bazı çalışmalarda selenyum eksikliğinde veya fazlalığında olumsuz sonuçlar olabileceği sonuçları çıkmıştır. Bir sağlık profesyoneli tarafından önerilmeyen selenyum takviyeleri tehlikeli olabilir.

D Vitamini: Bir eksiklik Hashimoto'larda hastalığın ciddiyeti ile ilişkilendirilmiştir. 50 ng / dL'nin üzerindeki faydalı D vitamini kan seviyelerine ulaşmak için takviye gerekebilir.

Probiyotikler: Hipotiroidizm olan bazı insanlar, kolondaki bakterilerin normalde yer almadıkları yerlerde ince bağırsakta bakteri üremesi (SIBO) olarak bilinen ince bağırsağa yayıldığı ince bağırsakta değişikliklere neden olabilir.

Bir çalışmada, 40 hastanın glikoz nefes testi ile ilgili anormal sonuçları vardı. Bir ay boyunca probiyotik Bacillus clausii aldıktan sonra, 19 katılımcı için test sonucu normaldi. Hem antibiyotikler hem de probiyotiklerin SIBO için etkili olduğu gösterilmiştir.

Ek olarak, otoimmün ve enflamatuar tiroid koşulları olanlar için, zerdeçal (en az 500 mg kurkumin içeren) ve omega-3'ler gibi takviyeler iltihaplanmanın iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Editör: Haber Merkezi