Hipotiroidizm tedavisi, tiroid hormonunu desteklemeye odaklanır.

Sentetik tiroksin

Seviyeleri yenilemek için doktorlar genellikle T4 hormonu ile aynı olan bir ilaç olan sentetik tiroksini reçete eder. Dozaj, hastanın öyküsü, semptomları ve mevcut TSH seviyesi ile belirlenir. Doktorlar, sentetik T4 dozunun ayarlanması gerekip gerekmediğini belirlemek için hastanın kanını düzenli olarak izler.

Düzenli izleme gerekecektir, ancak kan testlerinin sıklığı zamanla düşecektir.

İyot ve beslenme

İyot, tiroid fonksiyonu için temel bir mineraldir. İyot eksikliği guatr veya tiroid bezinin anormal büyümesi gelişiminde en sık nedenlerden biridir.

Pek çok kişi için iyot yeteri kadar yapılan iyot alımı önemlidir, ancak otoimmün tiroid hastalığına sahip olanlar iyotun etkilerine karşı özellikle duyarlı olabilir, bu da hipotiroidizmi tetikleyebileceği veya kötüleştirebileceği anlamına gelir. İyot etkisine karşı duyarlı olup olmadıklarını doktorlarına bildirmelidir.

Hipotiroidizm olan insanlar, özellikle yüksek lifli bir diyet başlatırken ya da çok sayıda soya ya da yağlı sebze yediklerinde, doktorlarla büyük diyet değişikliklerini görüşmelidir. Diyet, vücudun tiroid ilacını emme şeklini etkileyebilir. Hamilelik sırasında, iyot gereksinimleri artar. Diyette iyotlu tuz kullanmak ve doğum öncesi vitaminleri almak, gerekli olan iyot seviyelerini koruyabilir.

Hipotiroidi normalde nitelikli bir sağlık uzmanının tavsiyelerine uyarak uygun şekilde yönetilebilir. Uygun tedavi ile tiroid hormon düzeyleri normale dönmelidir. Çoğu durumda, hipotiroidizm için kullanılan ilaçların hastanın yaşamının geri kalanında alınması gerekir.

Önleme

Hipotiroidizmi önlemenin bir yolu yoktur, ancak hamilelik sırasında örneğin tiroid sorunları riski daha yüksek olan kişiler ek iyot ihtiyacı konusunda doktorlarına danışmalıdır.

Aşağıdaki risk faktörleri olmadıkça, semptomu olmayanlar için tarama önerilmemektedir:

  • Otoimmün hastalık öyküsü

  • Kafaya veya boyuna geçmiş dönemde radyasyon tedavisi

  • Guatr

  • Ailede tiroid problemi öyküsü

  • Tiroid fonksiyonunu etkilediği bilinen ilaçların kullanımı

Bu insanlar durumun erken belirtileri için test edilebilir. Testler pozitifse, hastalığın ilerlemesini önlemek için önlemler alabilirler.

Belirli bir diyetin hipotiroidizmi önleyeceğine dair hiçbir kanıt yoktur ve diyette düşük iyot seviyesine sahip bir bölgede, örneğin Güneydoğu Asya ve Afrika'nın bazı bölgelerinde yaşamadıkça hipotiroidizmi önlemenin bir yolu yoktur.

Diyet

Hipotiroidizm için spesifik bir diyet önerilmemektedir, ancak bireyler, yağ veya sodyum bakımından yüksek olmayan çeşitli, dengeli bir diyet izlemelidir.

Ek olarak, otoimmün hastalığı olanlar, glütensiz bir diyeti izlemekten fayda görebilir. Araştırma, çölyak hastalığı ile otoimmün tiroid hastalığı arasında bir bağlantı olduğunu ve her ikisinin de enflamatuar bileşenlere sahip olduğunu göstermektedir. Glütenden kaçınmak, noneliac otoimmün hastalıklarda yardımcı olabilir, ancak glüten içeren yiyecekleri kesmeden önce bir doktorla konuşmak önemlidir.

Diğer yiyecekler ve besinler, özellikle çok miktarda tüketilirse tehlikeli olabilir.

Bunlar şunları içerir:

Soya, tiroksin emilimini etkileyebileceğinden

Yosun ve diğer deniz yosunlarında ve bazı multivitaminler dahil eklerde bulunan iyot

Demir takviyeleri, tiroksin emilimini etkileyebileceklerinden

Karnabahar ve lahana gibi göbekli sebzeler guatura katkıda bulunabilir, ancak sadece çok fazla miktarda tüketilirse

Ek iyot tüketmek, tedaviye dahil olan dengeyi bozabilir. Hipertiroidi gelişirse, iyot tehlikeli olabilir. Diyet veya takviyede yapılacak herhangi bir değişiklik doktorla tartışılmalıdır.

Editör: Haber Merkezi