Hakim ve Savcılar Kurulu'na geçtiğimiz haftalarda yapılan yeni üye seçimleri sonrası ilk toplantıda görev dağılımları gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yeniden atanan Mehmet Akif Ekinci HSK’nın yeni başkanvekili oldu. Peki HSK Başkanvekili Mehmet Akif Ekinci kimdir, kaç yaşında?

MEHMET AKİF EKİNCİ KİMDİR?

Şırnak Cizre'de 1967'de dünyaya gelen Ekinci, 1992'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. İstanbul hakim adaylığından sonra sırasıyla Mardin, Meriç, Silivri ve İstanbul Cumhuriyet savcılıkları görevlerinde bulunan ve son olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği görevini yürüten Ekinci, evli ve bir çocuk babası.

Mehmet Akif Ekinci kimdir?

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2017 yılında Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyeliğine seçilen ve halen bu görevi yürüten Ekinci, 27 Mayıs 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yeniden HSK üyeliğine atandı.

HSK'DA GÖREV DAĞILIMI YAPILDI

Yeni Hakimler ve Savcılar Kurulu’nda görev dağılımı belli oldu. Adalet Bakanı ve HSK Başkanı Abdulhamit Gül başkanlığında toplanan HSK Genel Kurulu’nda seçim yapıldı. Seçim sonucunda 10 yıldır kesintisiz Kurul üyeliği görevini sürdüren Halil Koç HSK 1. Dairesi Başkanlığı’na, Mehmet Akif Ekinci ise HSK 2. Dairesi Başkanlığı’na seçildi. Kurul üyeliğine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yeniden atanan Mehmet Akif Ekinci HSK’nın yeni başkanvekili de oldu.

MAVİ MARMARA SALDIRISININ İDDİANAMESİNDE İSRAİLLİ YÖNETİCİLERE MÜEBBET İSTEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ikinci defa HSK üyeliğine seçilen Mehmet Akif Ekinci, daha önce birçok önemli soruşturmaya imza attı. Bu soruşturmalardan en önemlisi ise, 2010 yılında İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından organize edilen ve Gazze’ye insani yardım taşıyan 6 gemiye yönelikti.

İsrail Askeri güçleri tarafından yapılan müdahale ile 10 Türk vatandaşı hayatını kaybetmiş, Mavi Marmara adlı gemide bulunan yaklaşık 80 kişi ise, İsrail Deniz ve Hava Kuvvetleri tarafından zorla rehin alınmıştı. İHH tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusu üzerine soruşturma başlatılmıştı. Soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda dönemin Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Mehmet Akif Ekinci yürütmüştü.

Ekinci’nin 2 yıl süren kapsamlı soruşturma sonuncunda 144 sayfalık hazırladığı iddianamede, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Gabiel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Maron, Hava Kuvvetleri İstihbarat Sorumlusu Avishay Levi ve İsrail İstihbarat Başkanı Amos Yadlin hakkında Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmekten 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, diğer suçlamalara ilişkin de müşteki sayısı dikkate alınarak toplam 18 bin 32’şer yıla kadar hapis cezası istemişti.

Mehmet Akif Ekinci, Genelkurmay Başkanları dahil tüm komutanlara yakalama kararı ile tüm dünyada geçerli olan kırmızı bülten çıkarmıştı. Dünya medyasının da yakından takip ettiği soruşturma kapsamında hazırlanan iddianameyi, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi İsrailli askeri yöneticiler yönünden kabul etti.

Editör: Haber Merkezi