EMRE MÜFTÜOĞLU / TÜRKGÜN

Geçtiğimiz haftalarda Huawei’nin kendi işletim sistemini geliştirdiğine yönelik sızıntılar ortaya çıkmış ve Çinli şirketin Ürün Başkan Yardımcısı Bruce Lee, iddiaları doğrulamıştı. Google ve Huawei’den gelen açıklamalarda piyasadaki telefonlarda yer alan Google Play Store ve diğer servislerin sorunsuz çalışmaya devam edeceği belirtiliyor. Yani bu karardan, mevcut Huawei telefonlar şu anlık etkilenmeyecek. Fakat yeni bir Android güncellemesi söz konusu olduğunda Huawei kullanıcıları bundan yararlanamayacak.

ANDROID’E DEVAM

Google, Twitter üzerinden yapılan açıklamada açık kaynaklı Android işletim sistemine Huawei tarafından erişilebileceğini belirtiyor. Bu da Çinli şirketin Google Play servisleri olmadan da Android işletim sistemini kullanabileceği anlamına geliyor. Çin’de 2010 yılından bu yana uygulanan Google yasaklarına karşı alternatif uygulamalar kullanıldığını düşünürsek Huawei’nin açık kaynaklı Android sürümüne geçmesi muhtemel gözüküyor.

ZHENGFEİ: ‘ÖNEMSEMİYORUZ’

Huawei Kurucusu Ren Zhengfei, ABD’nin, şirketine yönelik yaptırımları 90 gün ertelemesini önemsemediğini, ABD hükümetinin kendilerini hafife aldığını söyledi. Bunun yanında Çin’in Avrupa Birliği Büyükelçisi Zhang Ming ise ABD’nin Huawei’ye karşı attığı adımlar karşısında Çin hükümetinin boş durmayacağını belirtti.

Editör: Haber Merkezi