Ligd 6 hafta tamamlandı. Fenerbahçe’de birbirini tanımaya başlayan oyuncular ve kadroyu oturtmaya çalışan Teknik Direktör Erol Bulut, ilerisi için çok iyi sinyaller veriyor. Böyle giderse önümüzdeki haftalarda Fenerbahçe lige damgasını vuracak gibi görünüyor. Bu arada oynadıkları iyi ve sonuca giden futbol ile sessiz ve derinden liderliğini sürdüren Alanyaspor’u ve Çağdaş hocayı da yabana atmamak lazım.

***

Bu akşam Türk hakemliğinin gurur gecesi. Şampiyonlar Ligi E grubunda oynanacak iki maçı da Türk hakemleri yönetecek, Avrupa defterini ön elemelerde kapatıp, hakemlerimizi beğenmeyenlerin kulakları çınlasın. Ama Cüneyt Çakır’ın, VAR masasında Polonyalı, Ali Palabıyık’da ise İtalyan var. Bizdeki VAR ile ilgili pozisyonlar UEFA hakem kuruluna ulaştırılıyor ve onlarda gerekli değerlendirmeleri yapıp tedbir alıyorlar. VAR son haftada çok tartışıldı. Geçtiğimiz hafta bu konu ile ilgili, hakemlerin iyi çalışmadığını ve sınava tabi tutulmasını gerektiğini öne çıkaran yazıyı kaleme aldığım gün, Merkez Hakem Kurulu da aynı manada bir genelge ile bütün hakemleri uyardı. Şimdi bu hafta da diyorum ki, hakemlerimiz “Futbol Oyun Kurallarını” da bilmiyor, çalışmıyor, kitap okumuyor.

Hemen her hafta 1-2 maçta kural hatasının eşiğinden dönülüyor. Sevgili Serdar Tatlı, Metin Tokat, Erol Ersoy. Sizler en üst düzeyde hakemlik yaparken, gece gündüz kitap okudunuz, kurallara çalıştınız, sınavlara hazırlandınız. Maalesef son yıllarda kural sınavları hep göstermelik yapıldı. Hakemlerin kural kitapları hiç yıpranmıyor, okunmadığı için yepyeni duruyor. Bunu önlemek için en kısa zamanda, belki de Kasım ayındaki milli ara seminerinde Süper Lig’de ve VAR’da görev yapan tüm hakemleri sınavdan geçirmeye ne dersiniz?

***

2021 yılı için FIFA kokartı takacak hakemler in belirlenmesine yönelik süreçte Merkez Hakem Kurulu hassas davranıyor. Bu amaçla dün kokart takma kriterlerini taşıyan hakem ve yardımcı hakemler yabancı dil sınavına tabi tutuldular. İki aşamalı sınavda önce teste giren hakemler testteki başarı seviyelerinde yapılan karşılıklı konuşma ile ter döktüler. Yeni liste için iki isim önde şu anda. Abdülkadir Bitigen ve Yaşar Kemal Uğurlu. Listede 2 değişiklik olursa, ikisi de FIFA olur. Değişiklik sayısı birde kalırsa yaş ve lisan bakımından Bitigen daha avantajlı.