Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı'nda ileri vadeli kur ifadesini kullandı. Bu gelişmenin ardından ileri vadeli kur ne demek yoğun olarak araştırılıyor. Yeni ekonomi paketi ve detaylar vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Merkez Bankası aracılığıyla ihracatçı firmalara ileri vadeli kur verileceğin açıklanmıştı. Peki Marj uygulanmış kur ne demek? İleri vadeli kur nedir? Marj uygulanmış kur ne demek? 

İLERİ VADELİ KUR NEDİR?

İleri vadeli kur yani forward, bir para biriminin başka bir para birimine karşı önceden belirlenmiş vade, kur ve tutar üzerinden alım ya da satımını düzenleyen anlaşmadır. Firmanızın kur riskini azaltmak için forward kur anlaşması yapabilirsiniz, yani bugünden gelecekteki kuru sabitleyebilirsiniz.

İleri vadeli kur

MARJ UYGULANMIŞ KUR NEDİR?

Marj, vadeli mal ve döviz piyasalarında gelecek işlemler sözleşmesi gibi bugün yapılan, fakat teslimin gelecekte olacağı sözleşmelerde sözleşmeyi güvence altına almak için yapılan ön ödemedir. Buna örnek olarak dört ay sonra teslim alınacak olan bir malın değerinin %10'unun marj olarak ödenmesi gösterilebilir.

 

Editör: Haber Merkezi