Eğitim sistemi son iki yıldır, koronavirüs pandemisi nedeniyle zorlu bir süreç geçiriyor. Aşılamaların artması nedeniyle yeni eğitim sezonunun daha rahat geçmesi bekleniyor. Çocukların okula başlama yaşlarıyla ilgili araştırma yapan veliler 2021-2022 eğitim sezonun için ilkokul kayıtlarının ne zaman başlayacağını sorguluyor.

İLKOKUL KAYITLARI NE ZAMAN 2021? İLKOKUL KAYITLARI HANGİ TARİHLERDE BAŞLIYOR?

En iyi okulu seçmeye çalışan veliler yeni yılda ilkokul birinci sınıfa başlayacak öğrencilerin velileri okulları araştırıyor.

Çocukların okula başlama yaşı geçen sene yeniden düzenlenmişti. Buna göre ilkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılacak.

Bununla beraber, 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilebilecek. Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 69, 70 ve 71 aylık olanları velisinin yazılı talebi bulunması halinde okul öncesi eğitime yönlendirebilecek veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilecek.

Bu kapsamda 2021-2022 eğitim öğretim yılında Eylül 2015 ve daha önce doğmuş çocuklar ilkokula zorunlu olarak başlayacak. Ekim, Kasım ve Aralık 2015 doğumlular veli dilekçesiyle bir yıl erteleyebilecek. Ocak, Şubat ve Mart 2016 doğumlular veli dilekçesiyle birinci sınıfına başlayabilecek yada anaokulu/ana sınıfına devam edecek. Nisan 2016 doğumlu yada daha sonra doğmuş çocuklar anaokulu yada ana sınıflarına devam edecek.

Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık çocukların kaydı yapılacak. Okulun kayıt alanında ikamet eden ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılında ilkokula başlayacak çocukların kaydı yapıldıktan sonra fiziki imkânları yeterli olan anaokulu ve uygulama sınıflarına 36-56 aylık, ana sınıflarına ise 45-56 aylık çocuklar da kaydedilebilecek.

Bu noktada özellikle Ocak ayına yakın doğan çocukların velileri çocuklarını birinci sınıfa gönderip göndermemek noktasında kararsız kalıyorlar. Burada aylar bazında bir uygulama olsa da her çocuğun gelişim düzeyi, kişilik özellikleri farklı olacağı için çocuğa özel karar vermek daha sağlıklı olacaktır. Karar sürecinde çocukların bilişsel, motor ve dil becerilerinin yanı sıra sosyal ve duygusal gelişimleri de değerlendirilmelidir. Burada kararı vermeden önce devam ettiği okul öncesi kurumdaki uzmanların görüşlerini almak, gerekirse bir danışmanlık merkezinden destek almak faydalı olacaktır. Çocuğunuz hazır değilse bir sene kaybedecek gözüyle vereceğiniz devam kararının tüm eğitim öğretim hayatını etkileyeceğini unutmamanızı tavsiye ederim. İlkokula başlayacak tüm miniklere de keşifle, merakla, oyunla, öğrenmeyle, arkadaşlıklarla dolu harika bir eğitim öğretim yılı dilerim.

Editör: Haber Merkezi