Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, İmar Barışı'ndan faydalanmak için son günlerin yaşandığına dair yaptığı açıklamayla birliket, pek çok vatandaş, İmar Barışı son gün ne zaman? İmar Barışı uzatılacak mı? sorularını araştırmaya başladı. Ülkemizde yaklaşık 13 milyon kaçak yapıyı kapsayan İmar Barışı için başvurular devam ederken, artık son günler yaklaşıyor ve İmar Barışı'ndan yararlanmak isteyen vatandaşların acele etmesi gerekiyor. Peki, İmar Barışı son gün ne zaman? İmar Barışı uzatılacak mı? İşte ayrıntılar...

İmar Barışı son gün ne zaman? İmar Barışı uzatılacak mı?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İmar Barışı uygulamasından yararlanmak isteyenlerin 15 Haziran’a kadar başvuru yapmaları gerekiyor. Yapı kayıt bedelleri ise 30 Haziran’a kadar yatırılabilecek. Yine bakanlıktan verilen bilgiye göre, İmar Barışı uzatılmayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 8 Haziran 2018 tarihinde uygulamaya konulan ve imara aykırı ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedeflenen "İmar Barışı" düzenlemesi başvuruları devam ediyor. Düzenlemeden faydalanmak için vatandaşların yapması gereken ödemelerde son haftaya girilirken Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde de hareketlilik devam ediyor. Yetkililer başvuru yapacak vatandaşlara hem yardımcı oluyor hem de bilgilendiriyor. 

Yapı Kayıt Belgesi bedeli ne kadar?

İmar Barışı kapsamında verilecek Yapı Kayıt Belgesi için ödenmesi gereken bedel, yapının olduğu arsanın emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 olarak hesaplanıyor. İmar barışı için yapı veya arsanın ada ve parsel bilgileri, daire sayısı, metrekaresi, yüzölçümü ile maliklerin kimlik bilgileri gerekiyor.

İmar Barışı'na en çok hangi illerde başvuru yapıldı?

En çok başvuru yapılan il 1.7 milyon ile İstanbul olarak açıklandı. İstanbul’u 795 bin 934 ile İzmir, 452 bin 295 başvuru ile Ankara izledi.Haziran 2018 tarihinde başlatılan İmar Barışı uygulamasına şu ana kadar toplam 9.8 milyon başvuru geldi. Af kapsamında devlet kasasına giren toplam gelir ise 18 milyar 418 milyon 733 bin lira oldu.

 

Editör: Haber Merkezi