Dünya çapında etkili olan corona virüse karşı bilim insanları ilaç ve aşı çalışmaları gerçekleştirilirken, Sağlık Bakanlığı koordinesinde Türk Kızılayının yürütücü rolünde bulunduğu immün plazma tedavisi önümüzdeki günlerde devreye alınacak. Peki, İmmün plazma nedir? İmmün plazma tedavisi nasıl yapılır koronavirüse iyi mi geliyor? Tüm detaylar haberimizde…

İMMÜN PLAZMA NEDİR?

İmmün plazma tedavisi yöntemi aslında uzun yıllardır tıpta pek çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Destekleyici bir tedavi olarak olan immün plazma yönteminde, bir hastalığı geçirip iyileşerek ve vücudu hastalığa karşı bağışıklık kazanmış olan kişilerden alınan antikorlar, hasta olan kişiye naklediliyor. Böylece kişinin kendi bağışıklığını geliştiremediği ya da eksik kaldığı durumlarda iyileşme sağlanabiliyor.

KORONAVİRÜSE İYİ Mİ GELİYOR?

Daha önce SARS ve Ebola salgınlarında da kullanılan ve fayda veren immün plazma tedavisinin koronavirüse iyi geleceği tahmin ediliyor.

TEDAVİ NASIL YAPILACAK?

Türkiye’de Kovid-19 salgınına yakalanmış ancak hastalığı yenerek tedavi olmuş kişilerden Türk Kızılayı tarafından toplanan kan plazmaları ağır durumdaki hastaların tedavisinde kullanılacak.

Plazmada yer alan "immünglobulin" denilen antikorlar, yoğun bakıma alınmış, solunum sıkıntısına girmiş, durumu kötüye giden ve riski yükselmiş hastaları tedavi edici özellik taşıyor.

KAN BAĞIŞI NASIL YAPILACAK?

Kişinin koronavirüsle enfekte olduğu yapılan testlerle belirlenecek.

Hastaya tedavi süreçleri uygulanacak.

Tedavi süreçleri sonrası iyileşen kişi kan bağışından önce 14 gün bekleme sürecine girecek.

Plazma bağışından önce tekrar test yapılacak.

Negatif sonucu gösteren raporla bağışçı Kızılay'ın aferez bağış noktalarına gidecek.

Bağışçının kan vermesinde sakınca olup olmadığı tespiti yapılacak ve beyanı ile onam formu alınacak.

Kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan plazma, aferez cihazında ayrıştırılacak ve diğer bileşenler kan bağışçısına geri verilecek.

Alınan plazma için standart testler uygulanacak.

Testleri tamamlanan plazma, tedavi bekleyen uygun hastalar için ilgili hastanelere ulaştırılacak.

 

Editör: Haber Merkezi