Sıfır araç fiyatları düştü, gözler ikinci el otomobil pazarında... ÖTV matrah düzenlemesi otomobil piyasasını hareketlendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla birlikte Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 595 bin TL'ye kadar olan sıfır otomobil fiyatlarında 70 bine kadar indirim geldi. Sıfır otomobil fiyatlarında yüzde 56,5 ile yüzde 19 arasında fiyat düşüşüne yol açan ÖTV matrah düzenlemesi sonrası gözler şimdi de ikinci el otomobil piyasasına çevrildi. Otomobil almak ya da satmak isteyen vatandaşlar, piyasaların vereceği tepkiye odaklandı.

Sıfır otomobillerde indirim
Cumhurbaşkanı Kararı ile binek otomobiller için oranlara esas özel tüketim vergisi matrahlarında değişikliğe gidildi. Kararın ardından sıfır otomobil fiyatlarında 70 bin TL'ye varan indirimlerin gelmesi bekleniyor. Uzmanlar, özellikle en ucuz sıfır otomobiller arasında olan Fiat Egea, Renault Clio ve Hyundai i20'de düşen fiyatlara dikkat çekerken, piyasaların da hareketlenmesi bekleniyor.

İkinci el piyasası
Sıfır araç fiyatlarını doğrudan etkileyen düzenlemesi sonrası tüm gözler bu kez ikinci el otomobil piyasasına çevrildi.

Son günlerde sıfır otomobillere gelen peş peşe zamlar ve ÖTV düzenlemesi beklentisiyle, araç alım satımları neredeyse durma noktasına gelmişti. İkinci el piyasasında neredeyse yaprak kımıldamazken, yaşanan durgunluk ikinci el otomobil fiyatlarında az da olsa düşüşler yaşanmasına neden olmuştu.

Resmi Gazetede yayımlanan yeni ÖTV düzenlemesiyle birlikte ikinci el otomobil alıp satmak isteyen vatandaşlar, "İkinci el araç fiyatları düşecek mi?" sorusuna yanıt aramaya başladı.


Sıfır ayarındaki ikinci eller
Sıfır otomobillerde yaşanan düşüşün ikinci ele de yansımasının beklendiğini belirten uzmanlar, özellikle sıfır ayarındaki ikinci el araçlarda fiyatların aşağı çekileceğini söylüyor.

 Araç alımını düzenleme beklentisiyle erteleyen vatandaşların, otomobil pazarını yeniden hareketlendirmesi beklenirken, araç alım satışlarında hareketlilik yaşanması öngörülüyor.
İkinci el otomobillerde fiyatlar artabilir
Habertürk Otomotiv Editörü Yiğitcan Yıldız'dan herkesi ters köşe yapabilecek bir açıklama geldi. Canlı yayında yaptığı açıklamada tedarik sorununa dikkat çeken Yıldız, "Sıfır otomobillere talep artarsa ve temin etme de yaşanan sorun devam ederse ikinci el fiyatları sıfır otomobillerinden daha pahalı olmaya devam edebilir. Döviz kuruna paralel olarak fiyatlar artmaya devam ederse, yılbaşından sonra yeniden bir matrah güncellemesine ihtiyaç duyulabilir." diye konuştu.


"Sınırlı sayıda modele etki etse de piyasaya olumlu yansıyacak." ifadelerini kullanan Otomist Otomotiv Genel Müdürü Savaş Açıkgöz, önemli bir noktaya dikkat çekerek uyardı.


"Yeni matrah düzenlemesinden etkilenen araçlar için bayiler 2023 yılı teslim tarihi veriyor ki muhtemelen şimdi sipariş edilen otomobiller geldiğinde yine üst matrah dilimine girme ihtimali son derece yüksek. " diyen Açıkgöz, kredi ulaşım sorununa dikkat çekerek "BDDK kredi vadeleriyle ilgili düzenleme yapması sektör için daha elzem." dedi.

 

Editör: Haber Merkezi