İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre, kurulduğu 11 Nisan 2014'ten bu yana "insan ticareti mağduru" olarak tanımlanan 865 kişi, mağdur destek hizmetlerinden faydalandırıldı.

Mağdurların uyruk dağılımına bakıldığında, 169 kişiyle ilk başta Suriyeliler yer alırken en fazla mağdur tanımlaması yapılan ilk üç il sırası ise İstanbul, Antalya ve İzmir olarak kayıtlara geçti.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre, kurulduğu 11 Nisan 2014'ten bu yana "insan ticareti mağduru" olarak tanımlanan 865 kişi, mağdur destek hizmetlerinden faydalandırıldı.
AA muhabirinin İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce insan ticaretiyle mücadele; engelleme, koruma, kovuşturma ve iş birliği olarak dört ana başlık altında yürütülüyor.

Sırasıyla Genel Müdürlüğün ana sorumlu olduğu alan koruma olurken diğer mücadele alanlarına dair de ciddi faaliyetleri bulunuyor. Bu faaliyetleri başarıyla yürüten Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, kurulduğu 11 Nisan 2014'ten bu yana insan ticareti mağduru olarak tanımlanan 865 kişi, mağdur destek hizmetlerinden faydalandırıldı.

En fazla mağdur tanımlaması yapılan ilk üç il, sırayla İstanbul, Antalya ve İzmir olarak kayıtlara geçti.

Mağdurların uyruk dağılımına bakıldığında, ilk başta 169 kişiyle Suriyeliler geliyor. Suriyelileri 123 kişiyle Kırgızistan, 122 kişiyle Özbekistan ve 75 kişiyle Fas uyruklu yabancılar takip ediyor.

Kamu ve özel sektör çalışanlarına farkındalık eğitimleri düzenlendi

Önleme konusu ile ilgili, başta kamu kurum ve kuruluşlarının personeline yönelik eğitim faaliyetleri, insan ticareti mağdurlarıyla karşılaşması muhtemel meslek mensuplarına (taksi şoförleri, otogar çalışanları, havayolu çalışanları) eğitim verildi.

Bu kapsamda Göç İdaresi Genel Müdürlüğü kurulduğu andan itibaren aşağı yukarı 7 bin kamu ve özel sektör çalışanlarına farkındalık eğitimleri düzenlendi.

Bunun dışında vatandaşları ihbar mekanizmasına dahil etmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla iki kamu spotu (kadın ve çocuk sömürüsü üzerine) ve bir de belgesel hazırlandı.
10 binin üzerinde broşür, afiş ve bilgilendirme kitapçığı, il teşkilatlarına ve ilgili kamu kurumlarının il teşkilatlarına dağıtıldı.

Korumaya dair yürütülen iş ve prosedürler 16 Mart 2016'da İnsan Ticaretiyle Mücadele ve Mağdurların Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında yürütülüyor.

Yönetmelikle Türk vatandaşı ya da yabancı ayrımı gözetmeksizin insan ticareti mağduru tanımlama yetkisi Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne verilmiş oldu.

Editör: Haber Merkezi