2020 Bursluluk Sınavı ne zaman yapılacağına dair beklenen açıklama Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan geldi. Yapılan açıklamaya göre 2020 İOKBS sınavı 5 Eylül tarihinde yapılacak. Maddi imkanları kısıtlı olan ve başarılı bulunan öğrencilerin burs almasını sağlayan İOKBS sınavının önce 25 Nisan sonra da 6 Haziran’da yapılacağı açıklanmış ancak koronavirüs nedeniyle ileriki bir tarihe ertelenmişti…

2020 İOKBS NE ZAMAN YAPILACAK?

Halk arasında bursluluk sınavı olarak da bilinen 2020 İOKBS sınavının tarihinin koronavirüs tedbirleri kapsamında ileriki bir tarihe alındığı belirtilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 2020 İOKBS 5 Eylül 2020 tarihinde yapılacak.

BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

T.C. ya da KKTC vatandaşı olmak,

Mevzuatta paylaşılan kabul ve kayıt koşullarını taşımak,

Ortaokullar, imam hatip ortaokulları ya da özel eğitim ortaokullarının ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9’uncu, 10’uncu ve 11’inci 5’inci sınıfı ile 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıflarında öğrenci olmak,

İlköğretim ve ortaöğretim okullarında, sınavın gerçekleştiği ders döneminde okul değiştirme yaptırımı/ cezası almamış olmak,

Ailenin bir önceki mali seneye ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içerisinde yer alan mali senenin Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu’nda paylaşılan Millî Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının 4 katını geçmemesi şartıyla maddi imkânlardan yoksun olmak.

Aile gelirinin tespitinde ailenin 2019'da elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır.

Ailenin 2019 yılı senelik gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2020 Mali Yılı için tespit edilen 14 bin 640 lirayı geçmemesi şartı bulunmak. 

SINAV KONULARI NELER?

Bu yıl koronavirüs nedeniyle mart ayından itibaren yüz yüze eğitime devam edemeyen öğrenciler TRT EBA TV üzerinden ikinci dönemi tamamlamışlardı. Özellikle LGS ve YKS İOKBS gibi milyonlarca öğrencinin katıldığı sınavlarda öğrenciler sadece birinci dönemin müfredat ve kazanımlarından gelecek sorularla karşılaşacaklar.

2020 Bursluluk sınavı İOKBS’nin gerçekleşeceği tarih ilk olarak 25 Nisan olarak belirlenmişti. Ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 6 Haziran tarihinde yapılması kararlaştırılmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı son olarak 5 Eylül’de yapılacağını duyurdu.

5. sınıftan 11. sınıfa kadar seviyelerdeki öğrencilerin girebildiği İOKBS sınavında öğrenciler sınav konuları ve soru içerikleri bakımından bir takım tereddütler yaşamaktaydı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğrencilerin içinin rahat olmasını ve sınavda bundan önceki dönemlerde öğrencilerin sorumlu oldukları tüm bir eğitim dönemini kapsayan konuların kapsamının daraltıldığını ve öğrencilerin sadece bulundukları sınıfların birinci döneminde sorumlu olacaklarını ifade etti.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi