Yıldıray Çiçek / TÜRKGÜN

Meral Akşener’in İP’inde hiç beklenmedik bir gelişme oldu. Koray Aydın’ın elinden teşkilatlar alındı. Daha pasif bir göreve getirildi. İP’in en popüler adamı Yavuz Ağıralioğlu ise divan dışında kaldı.

Koray Aydın’ın elinden teşkilatların alınması ve Meral Akşener’e bağlanması “Sana güvenmiyorum” mesajıdır. Yavuz Ağıralioğlu’nun ana kadrodan çıkarılması ise “Senden rahatsızız” mesajıdır. En basit haliyle görünen budur. Ama şimdi herkes bu değişikliklerin içini farklı farklı senaryolarla hem doldurmaya hem de sündürmeye çalışıyor.

Kimileri bu değişiklikleri Kemal Kılıçdaroğlu’nun istediğini, kimileri de HDP’ye masada daha uygun İP menüsü sunulması için bu değişikliklerin yapıldığını söylemektedir. Kimileri “Eski MHP’liler” görüntüsünden çıkıp, daha geniş kitlelere açılma hamlesi olarak da görüyor. Bu sebepler gerçektir yahut uydurmadır bilemeyiz. Ama bilinen şudur: Kişisel menfaatleri için var olanları, siyasi proje etrafında toplayanlar, hem kişisel menfaatleri hem de siyasi projenin yürümesini dengelemeye çalışmaktadır. Bu denklemin ana gövdesi CHP, omurgası HDP durumundadır. İP’in profilini de her ikisine uygun, uyumlu hale getirmek zaten işin kendi doğasıdır. CHP olmasa İP mecliste olmuyordu. HDP olmasa yerel seçimdeki CHP adına kazanımlar gerçekleşmiyordu.

İP’in kuruluşu CHP’nin güdümünde olduğuna göre, yaşamasında da CHP’nin analık-babalık hakkı, hukuku korunacaktır. HDP’leşmiş CHP de kuralını ona göre oynamaktadır.

“Perşembe’nin Gelişi Çarşamba’dan Bellidir” derler. HDP milletvekili Yavuz Ağıralioğlu’na “Yavuz İt” hakareti ettiğinde İP’ten bir kişinin bile sahip çıkamaması bugünkü yaşananları çok net özetliyor. Meral Akşener’in Genel Başkan Yardımcısına “İT” dendiğinde kurumsal sahiplenmeye dayalı tepki göstermemesi, İP’in kurumsal olarak HDP’ye muhtaçlığının tescillenmesi anlamına gelmektedir.

Yavuz Ağıralioğlu’nun bu yalnızlığı onda travma oluşturduğu ve bu yüzden istifa edeceği konuşuluyordu. Belki de Meral Akşener bununda önlemini bu şekilde almış oldu. Yavuz Ağıralioğlu’nun bu saatten sonra İP’ini koparması beklenmelidir. İP içinde kendince bir alan oluşturmuş olan Yavuz Ağıralioğlu’nun artık burada durması mümkün değildir. Meral Akşener’in onu dışlaması İP’i eksiltecek gelişmeleri de ateşleyecektir.

Koray Aydın gibi hizip bir karakter, teşkilatların elinden alınmasının intikamını almaya çalışacaktır. CHP-HDP ekseninde uyum senaryoları konuşulsa da aslında Meral Akşener’e akıl verenler 2023 seçimleri öncesi ve sonrası dağılacak, karışacak, parçalanacak İP’in iç dengeleri düşünülerek Koray Aydın pasifleştirilmiştir. Divana yeni girenlerin Müsavat Dervişoğlu’na yakınlığı da ekipleşme kavgasının eseri olabilir.

Paralı anketlerle şişirildiklerine bakmayın, önümüzdeki seçim İP balonunun patlayacağı seçim olacaktır. Kurucularının büyük bir bölümü, milletvekillerinin 6-7 tanesi istifa etmiş İP’in dibe çöküşünü göreceğiz.

Emin olun onlara Koray Aydın’ın intikam duyguları, Yavuz Ağıralioğlu’nun çok süslenmiş nutuklu istifası bile yetecektir.

CHP’leşen, HDP’leşen İP’e hangi makyaj yapılırsa yapılsın imajı artık düzelmez. İP çürümüştü, yakında kökten kopuşunu da göreceğiz.

Editör: Haber Merkezi