İP’IN 2. Olağan Kurultayı’na “aday seçilmeyecekler listesi” damga vurdu. Parti içi tartışmaları körükleyen liste tartışmasında kazan kaynamaya başladı. Kurultay öncesi delegelere dağıtıldığı belirlenen listede Ümit Özdağ, Aytun Çıray, İsmail Koncuk, Hayrettin Nuhoğlu, Aylin Cesur, Yavuz Temizer, Feridun Bahşi, Ayhan Erel, Berna Biçer, Aydın Adnan Sezgin’in isimleri yer aldı. Bu isimlerin yer aldığı “İlk 75’te de olsa tercih edilmeyecekler” listesi üzerinden İP’li vekiller arasında tartışma yaşanmaya başladı. Partililer birbirlerine çok ağır sözlerle yüklendi.

ADAMLIK TARTIŞMASI BAŞLADI

        Partinin en yetkili karar organı Genel İdare Kuruluna (GİK) aday bile olmadığını belirten İsmail Koncuk’un “İYİ Parti 2. Olağan Kurultayı bugün yapıldı. Hayırlı olsun. Ben ve Ümit Özdağ, GİK adayı olmamamı ̇ - za rağmen, bazı akıl ve ahlak fukaraları, bir kısım il yöneticisine sabah böyle bir liste dağıtmış. Aday olma ihtimalimiz bile birilerini ürkütmüş! Koltuk onların, adamlık bizim olsun” sözleriyle başlayan tartışma büyüyerek devam etti.

        İP Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Temizer ise Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın’a “Hodri meydan Koray Aydın istediğin TV kanalında kongrede neler yaptığını konuşalım. Yaptığın komitacılığı ve hizipçiliği ve partiye verdiğin zararı masaya yatıralım. Kararı da millet versin.” derken, İP Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergun’a da, “Teşkilatlara talimat verip İYI Parti yönetici ve milletvekillerinin tivit beğenilerini kaldırtmak sana mı kaldı Metin Ergun azıcık delikanlı olun, erkek gibi durun. Eski partide yaşanılanların aynısını IYI Partililere yaşatmayın. Söyleyecek sözünüz var ise açıkça söyleyin” dedi. Metin Ergun ise Yavuz Temizer’e, “Teşkilat hiyerarşisi neyi gerektiriyorsa onu yaparız” yanıtını verdi. İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ da, “GİK üyesi olmak istemediğimi bilmene rağmen aday listesine yazdırıp sonra çizdirmek için pusu kuran ‘adama’ soruyorum. Bana düşman olduğun kadar PKK’ya, FETÖ’ye. Yunanistan’a vs düşman mısın bilmiyorum ama sen benim düşmanım olacak kadar değerli değilsin” mesajı attı.

         Feridun Bahşi ise adının geçtiği listeyi paylaşarak “İYİ Parti 2. Olağan Kurultayı bitti. Bize yine Kerbela’da Hüseyin olmak düştü. Şeref listemizdir...!!!” notunu düştü.

        Tartışmalara katılan Durmuş Yılmaz ise “Adım listede olmadığına göre ben bu listeyi yapanlara göre makbul adam mı oluyorum. Reddediyorum. Kenar süsü olmaktansa bu listede olmayı tercih ederim. Bu kafayla olmuyor, olmayacak da” dedi.

        Parti içi tartışmalar sürerken “parti içi demokrasi” adıyla toplanan 20 milletvekili adına Antalya Milletvekili Hasan Subaşı ve Aksaray Milletvekili Ayhan Erel’in, İstanbul’da Meral Akşener ile bir araya geleceği belirtildi. Teşkilat Başkanı ve Ankara Milletvekili Koray Aydın yaşanan tartışmalarla ilgili katıldığı bir TV programında “Yazılmayacaklar” listesine ilişkin, “Delegenin iradesidir, saygı duymak gerekir” diyerek kendini savundu.

İP’İ KÜRTLER VE ZAZALAR KURDU

       İP Genel Başkanı Meral Akşener’in kurultay konuşmasında terör örgütlerinin arka bahçesine dönen TTB’ye destek vermesi tepkiyle karşılanırken, İP’i “Kürtler ve Zazaların kurduğunu” söylemesi de etnik ayrımcılık olarak değerlendirildi. Meral Akşener’in her geçen gün CHP ve HDP’nin çizgisine yakınlaşan söylemleri parti içi rahatsızlığa neden olurken, kurultay salonunda yaşanan “oy verilmeyecek” listesi de tartışmaların tuzu biberi oldu. Meral Akşener’in Selahattin Demirtaş’ın kahvaltı çağrısına yeşil ışık yakan ifadeleri ise parti içindeki huzursuzluğu körüklemiş ve Akşener net tavır almamakla suçlanmıştı.

PARTİDE İSTİFALAR YOLDA

        İP kulislerinde halihazırda 4 milletvekilinin istifaya hazırlandığı konuşulurken bu isimlerin yakın zamanda istifa dilekçelerini Genel Merkez’e ulaştıracakları belirtildi. İstifa etmeye hazırlanan 4 milletvekilinin uzun zamandır partiden dışlandığı ve karar mekanizmalarında yer verilmediği ifade edilenler arasında. Bu isimlerin istifa kararını kongreden önce aldıkları ancak kurultay sonrası bu adımı atacakları uzun süredir parti içinde konuşuluyordu. Kurultay sonrası yaşanan tartışmalar ise istifaların 4 milletvekili ile sınırlı kalmayacağını gözler önüne serdi. Örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın üzerinden başlayan rahatsızlıklar, Meral Akşener’in CHP ve HDP çizgisine yakınlaşan söylemleriyle daha da derinleşti ve bu sürecin milletvekillerinin istifa kararı almasında etkili olduğu belirtildi. İl örgütlerinden ve milletvekillerinden yaşanacak istifaların kurultay sonrası ayyuka çıkması İP’in çalkantılı bir döneme gireceğini gözler önüne serdi. Meral Akşener’in parti içi tartışmaları dindirmek için yapması gereken tek çıkar yolun “EVİNE DÖNMESİ” olduğu belirtildi.

KOLTUK DAVASI

        İP’IN kurulduğu günden itibaren başlayan koltuk tartışmaları partiden birçok istifaya neden olmuş ve istifa edenler gerekçelerini “hayal kırıklığı” olarak nitelemişti. 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimlerden sonra Akşener’in “HDP Kürtlerin siyasal temsilcisi” sözleri üzerine GİK üyeliğinden ve il örgütlerinden istifalar yaşanmıştı. Koltuk hırsı ile kurulan İP, parti içinde yaşanan koltuk davaları yüzünden dağılma noktasına geldi.

Editör: Haber Merkezi