Ahmet İğdişli / TÜRKGÜN

Mesleğinizi sevmiyorsanız değiştirin! Bazen bu daha çok çalışmanız anlamına gelir yalnız bu herkes için mümkün olabilir.

Hayalini kurmadığınız bir işi seçmeniz dünyanın sonu değildir. Hayatınızı zindan etmeyen yalnız sizin ve ailenizin geleceğini garanti altına alan bir işiniz varsa hayatınız ve işiniz için mutlu olmaya bakın.

Şu anki durumunuzu göz önünde bulundurun ve değerlendirmeye alın

Kendimizi keşfetmek; ne yapmak istediğimize karar vermek için kendinizi çok iyi tanımanız gerekir. Sizi gerçekten mutlu edecek bir iş yapmak istiyorsanız ne istediğinizi ve nelerden keyif aldığınızı net bir biçimde anlamanız gerekir. Bazılarımız kendileri için önemli olan şeye karar vermek için bir süreliğine izin alırlar.

Bunda yanlış bir şey yoktur. Böylece hayatınızdan nefret etmenize neden olacak bir işi yapmaktansa bir süre ara verip bir an önce ne istediğinize karar vermeniz gerekir.

Finansal durumunuzu dikkate almak;  çoğu zaman kariyerinizi değiştirme şansınız finansal durumunuza bağlı olarak değiştirecektir. Bir takım kariyer yolları özel eğitimler gerektirir ve bu eğitimler pahalı olabilir. Ancak burslar ya da teşvikler alabilirsiniz.

İstediğiniz mesleği yapmak için gereken eğitimi düşünün: Sahip olduğunuz eğitimi ya da alacağınız eğitimi göz önünde bulundurmanız önemlidir. Mali durumunuz daha çok eğitim almanızı engelliyorsa sahip olduklarınızı göz önünde bulundurmanız sizin için daha iyi olacaktır. Zaman kısıtlamaları ya da diğer sınırlandırmalar varsa var olan lise diplomanız ya da üniversite diplomanızla idare etmeniz gerekebilir.

Okula dönmeyi düşünebilirsiniz: Kısıtlamalar yüzünden daha çok eğitim almalıysanız bu opsiyonu dikkate alabilirsiniz. Herkesin üniversite diploması yoktur yalnız çoğu meslek için eğitim önemlidir ve daha süratli ilerlemenize yardım eder.

Mesela tekniki okullar geleneksel eğitimi tercih etmeyenler için iyi bir seçenektir.

Daha fazla araştırma yapın: Kafanız hala karışıksa biraz daha araştırma yapmanız yerlice olur.

Geleceğinizi düşünün

Ulaşması basit olan meslekleri düşünün: Kolayca girebileceğiniz kariyer fırsatlarını düşünün. Belirlediğiniz bu meslekler hem becerilerinizin hem de şansınızın olduğu meslekler olabilir.  Örneğin ailenizle aynı şirkette çalışabilirsiniz, aile şirketiniz ya da arkadaşınız için çalışabilirsiniz. Seçenekleriniz kısıtlı ise hızlı giriş yapabileceğiniz bir meslek seçmek en iyi seçenek olacaktır.

Gelecekteki maddi refahınızı düşünün: Dikkate almanız gereken en önemli konulardan biri belirlediğiniz mesleğin kabul edilebilir maddi refah seviyesinde olmasıdır. Bunu diğer bir ifadeyle anlatmak gerekiyorsa; ailenizi ve kendinizi destekleyecek yeterli düzeyde para kazanabilecek misiniz? onu sorgulamasınız. Bu sorunun cevabı maddi refah seviyesini belirler.

Gözden kaçırmayalım ki bu çok büyük paralar kazanmalısınız anlamına gelmez. Burada önemli olan tek şey kendiniz ve yapmak istediklerinize yetecek kadar para kazanmanızdır.

Gelecekteki iş istikrarınızı düşünmek de kariyerinizin istikrarını dikkate almanız için hayati önem taşır. Toplum farklı zaman farklı şeyler istediği için iş piyasası dalgalıdır. Belirli bazı meslekler için hep talep varken bazıları istikrarsızdır. Bu nedenle belirlediğiniz mesleğin sizin için ve istekleriniz için yeterince istikrarlı olmasından emin olun.

Örneğin bazı üniversitelerin hukuk fakültesi ücretleri çok yüksek olsa dahi insanların çoğu hukuk fakültesine gider zira ileride yüksek maaşlar alacaklarını düşünürler. Bununla beraber hukuk fakültesi mezunları için son birkaç yıldır fazla talep yok.

Bir diğer örnekte yazar olarak çalışmak ya da freelance işler üzerine kariyer yapmaktır. Bazen bir sürü iş alırsınız bazı durumlarda de elinizde hiç iş olmaz. Bu biçimde çalışmak için kararlılık ve disiplin seviyenizin yüksek olması gerekir ve bu da herkeste yoktur.

Editör: Haber Merkezi