Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgını, şehir ulaşımında toplu taşımayı tercih eden birçok kişinin alışkanlıklarını da değiştirdi. İSPARK Genel Müdürü Murat Çakır, haberglobal.com.tr'den Şifa Kaymak’a yaptığı değerlendirmelerde; 2020 yılında, hafta içi ve hafta sonları dışarı çıkma yasağının olduğu dönemlere rağmen, geçtiğimiz yıllara göre İSBİKE bisiklet kiralama oranlarında büyük artış yaşandığını belirtti.

600 BİN KİŞİ, YAKLAŞIK 3 MİLYON 500 BİN KİLOMETRE PEDAL ÇEVİRDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kent genelinde bisikletli ulaşımın geliştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla İSBİKE ve Ulaşım Planlama Müdürlüğü bünyesinde oluşturduğu Bisiklet Şefliği yönetiminde; bisiklet yol ağının düzenlenmesi ve geliştirilmesi için “İstanbul Bisiklet Master Planı” ve “Bisiklet Yolları Tasarım Rehberi” çalışmalarını hayata geçirdi.

İSBİKE 2020 yılı kullanım verileri incelendiğinde pandemi döneminde akıllı bisiklet kiralayarak kentin farklı noktalarına ulaşan, spor yapan, sahilde aile gezisi yapan 600 bin kişi yaklaşık 3 milyon 500 bin kilometre yol kat ederek adeta rekor kırdı. İstanbullular 2020 yılı pandemi döneminde, 2019 yılında tüm kullanıcıların akıllı bisikletlerle yaptığı kilometrenin iki katından daha fazla yol kat ederek sağlıklı yaşama pedal çevirdi.

AKILLI BİSİKLET SAYISI ARTACAK

İSPARK, şehrin birçok ilçesinde, sahillerde, şehir parkları ile mesire yerlerinde akıllı bisiklet sayısını ve İSBİKE istasyonlarını artırmaya devam edecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde İSPARK, bahar ve yaz döneminde daha çok vatandaşın bisiklet kullanabilmesi amacıyla gerekli hazırlıkları tamamladı.

Vatandaşlardan gelen yoğun talep ve beğeni karşısında, özellikle de pandemi döneminde kısıtlı günlere rağmen şehir içi ulaşımda bisiklete olan ilginin artması nedeniyle 2021 yılında akıllı bisiklet sayısı ve yeni kiralama noktaları hızla hizmete açılmaya devam edecek.

Bisiklet severler İSPARK’ın Avrupa ve Anadolu ve yakasında bulunan İSBİKE istasyonlarından kiraladıkları bisikletlere; Florya’dan Küçükçekmece’ye, Karaköy’den Sarıyer’e, Bakırköy’den Fatih’e, Bostancı’dan Kartal Pendik ve Kurtköy’e, Üsküdar’dan Beykoz’a, istedikleri noktaya yolculuk yapabiliyorlar. Ayrıca Zeytinburnu ilçe güzergahında, Gaziosmanpaşa ve Büyükçekmece’de, Ümraniye ’de kolayca kiraladıkları bisikletlerle hem ulaşım hem de spor yaparak bahar ve yaz aylarının keyfini çıkarabilecekler.

Fotoğraf: İSPARK Genel Müdürü Murat Çakır

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde bisikletli ulaşımın yaygınlaştırılması için yapılan hummalı çalışmalara “İSBİKE akıllı bisiklet” projesiyle katkı sağladıklarını belirten İSPARK Genel Müdürü Murat Çakır, “ İSPARK olarak kentin uygun noktalarında, İBB’nin faaliyete geçirdiği bisiklet yoları üzerinde, şehir parklarında, toplu taşıma araçlarına yakın yerlerde ve özellikle hem spor hem de seyir imkanının olduğu sahil güzergahlarında akıllı bisiklet istasyonlarımızı yaygınlaştırmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın yoğun kullanımı ve talepleri doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili kurumları ile çalışmalarımız hızla devam ediyor” dedi.

Önceki yıllarda bin 500 bisikletle hizmet verilen İSBİKE noktalarına 2020 yılı içinde yeni istasyonlar eklendi ve bisiklet sayısı da artırıldı. Anadolu ve Avrupa yakasında toplam 300 istasyonda yaklaşık 3 bin bisikletle hizmet veriliyor.

İSBİKE NASIL KULLANILIR?

İBB’nin akıllı şehir uygulamaları içerisinde yer alan, 2020 yılında bisiklet kullanıcıları tarafından 300 bin kez indirilen İSBİKE cep uygulaması hayatı kolaylaştıran birçok özelliğe sahip.

İSBİKE mobil uygulamasında bulunan navigasyon özelliği ile kendilerine en yakın akıllı bisiklet istasyonlarını görebilen ve rota çizebilen vatandaşlar, kısa zamanda kiraladıkları akıllı bisikletlerle; kaç kilometre yol yaptıklarını, kullanım oranlarını özellikle de sağlık aktivitelerini takip edebiliyorlar.

Akıllı bisikletler kredi kartı ve Google Play-App Store’da bulunan İSBİKE cep uygulamasının indirilmesiyle kolayca kiralanabiliyor.

 

Editör: Haber Merkezi