Pandemi şartlarında işten çıkarma yasağı getilmiş ve binlerce insanın işinden işsiz kalması engellenmişti. Kısıtlamaların devam ettiği günlerde işten çıkarma yasağını ihlal eden işveren bir brüt asgari ücret kadar cezai işlem ile karşı karşıya kalıyor. 1 Haziran sonrası başlayacak yeni süreçle birlikte İşten çıkarma yasağının ne zaman biteceği araştırılıyor.

İş sözleşmesi fesih yasağı ile ilgili süreç önümüzdeki günlerde sona eriyor.

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI NE ZAMAN BİTİYOR?

Milyonlarca çalışanı ve ailesini yakından ilgilendiren işten çıkarma yasağı 30 Haziran’da sona erecek. İlk etapta 2 aylık süreçlerle uzatılan kısıtlama normal şartlarda 17 Mayıs’ta tamamlanacaktı, ancak alınan son kararla birlikte bu süreç 30 Haziran’a kadar uzatıldı.

iştençıkarma

FESİH YASAĞI NEDİR?

Fesih yasağı, corona virüsü pandemisi nedeniyle işverenin işten çıkış işlemlerini kısıtlamak için getirildi.İş sözleşmesini feshetme yetkisi sadece işçi tarafında devam etmesi olarak belirlendi.

Söz konusu metne göre; 4857 sayılı İş Kanununa getirilen Geçici İstihdam Güvencesi başlıklı geçici madde eklenerek, işten çıkarmalar için üç aylığına yasaklanması planlandı.


2021 İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI CEZASI NE KADAR?

İşveren yasağa aykırı olarak fesih yapar ise fesih tarihindeki brüt asgari ücret tutarında idari para cezası ile cezalandırılacak. Yani 2021 yılı tamamlanana kadar her bir haksız fesih için işveren 3 bin 577 lira para cezası kesilecek.

Editör: Haber Merkezi