Başta Avrupa Birliği olmak üzere dünyadaki birçok ülkenin 2007’deki küresel krizin yıkıcı etkileriyle istihdam kayıpları yaşarken Türkiye’nin küresel krizden bu yana yaklaşık 8,3 milyon kişiye ilave istihdam sağlanarak AB ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı.

Başta Avrupa Birliği olmak üzere dünyadaki birçok ülkenin 2007’deki küresel krizin yıkıcı etkileriyle istihdam kayıpları yaşarken Türkiye’nin küresel krizden bu yana yaklaşık 8,3 milyon kişiye ilave istihdam sağlanarak AB ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı.2019’da daha yüksek bir istihdam ile 2,5 milyon hedefinin gerçekleştirilmesi.

Ülkemizdeki işsizlik rakamlarına rakamsal olarak bakıldığında yüksek seviyede olduğunu düşünebiliriz. Ancak Genç bir nüfusa sahip olmamızdan kaynaklı istihdama hızlı katılım rakamsal verileri hızla yukarı çekmekte. Yapılması gereken İstihdama katılım oranı ile yerleştirme dengesinin tutturulması. Bunun içinde ilave istihdam alanları yaratmak olacaktır. Biraz da kendimizi eleştirmemiz gerekiyor. Köyden niçin kaçıyoruz şehre. Kolay yaşam, Kolay tüketim. Üreten toplum olmalıyız.

Bu nokta da Hükümet, İstihdam oranlarını artırıcı pek çok destek paketini hayata sokarak işverenlerin elini rahatlatmak ve daha fazla istihdam olanağı yaratmalarını hedeflemekte.

İşverenlerin nisan ayı sonuna kadar sağlayacağı her ilave istihdam için, 3 ay boyunca prim ve vergilerin yanı sıra ücreti de devlet olarak biz karşılanmakta.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sn. Zehra Zümrüt Selçuk İstihdama yönelik yapmış olduğu açıklamada ;Şartlar sağlanırsa izleyen 9 ayda da prim ve vergileri ödemeye devam edilecek. Bu yeni teşvikin de apaçık ortaya koyduğu gibi, devletimiz vatandaşlarımızın iş bulabilme imkanını arttırmak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyor. Şimdi işverenlerimizle beraber yapmamız gereken elimizi taşın altına koyma ve sorumluluk alma vaktidir. Dolayısıyla devletin tüm imkanlarını seferber ederek oluşturduğumuz teşvik paketleri karşısında, işverenlerimizin de istihdamı en üst düzeyde arttırarak katkı vermesi milli duruşlarının bir göstergesi olacaktır dedi.

MEVCUT UYGULANAN TEŞVİKLER: 

  • Mevcut çalışanlarına ilave olarak işe alınan her bir sigortalının, asgari ücret düzeyinde tüm prim ve vergilerini 12 ay boyunca karşılanıyor.
  • 2016’da itibaren uygulanan asgari ücret desteğini bu yıl da devam ettiriyor. Geçtiğimiz yıl 9 ay olarak uygulanan desteğin süresini bu yıl 12 aya çıkarıldı.
  • 500 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerine 100 lira, 500’ün altında çalışanı olan iş yerlerine ise 150 lira asgari ücret desteği veriliyor.
  • Prime Esas Kazanç tutarı üzerinden 5 puan prim indirimimiz çalışan başına 127,92 lira ila 960 lira arasında indirim sağlanıyor..
  • Yurt dışına işçi götürenlere genel sağlık sigortası priminde 5 puan indirim, Ar-Ge faaliyeti yürüten işverenler ile kültür yatırım ve girişim belgesi olanlara sigorta priminden yarıya yakın indirim gibi diğer Bakanlıklarla işbirliğinde yürütülen özellikli teşvikler de sürüyor.

 

Tarım ve Hayvancılık sektöründe bireysel çalışanların da mutlaka Sosyal Güvence altına alınması ve bu sektörün özendirici teşviklerle desteklenerek cazip hale getirilmesi gerekir.