'Türkiye’nin üreten gücü’

Konya Şeker, bir çiftçi kooperatifi iştirakinin, Türkiye’nin tarımsal sanayi devine dönüşmesinin öyküsüdür. Hazreti Mevlana’nın “Biz bu topraklara sevgiden başka tohum ekmedik.” sözünden hareketle, üreticisinden aldığı gücü tekrar üreticisine vererek, misyonunu yerine getirmiş ve tabana dayalı sermayenin en güzel modelidir. Ülkemizde ortak sayısına göre ilk sırada “pancar ekicileri kooperatifleri”, ciroya göre en büyük kooperatif “Pankobirlik”‘tir. Pankobirlik ve bünyesindeki 16 pancar kooperatifinin hissedar olduğu Konya Şeker ortaklık yapısı itibarıyla ülkemizdeki yaklaşık 900 bin pancar üreticisinin ortak girişimidir.

“Anadolu çiftçisinin saflığını, temizliğini, emeğini taşıyan isim, Konya Şeker”

Yeni yapılanmasıyla pazarlardaki payını arttıran Konya Şeker, günümüzde 10.000’e yakın kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Yaklaşık 1 milyon dekarlık alanda 40 bin çiftçiye sözleşmeli tarım yaptırıyor. “Türkiye’nin toplam pancar şekeri üretiminin yaklaşık yüzde 22’sini gerçekleştiren Konya Şeker, dondurulmuş patates pazarında da pazar lideridir.” Yakıt etanolü üretim kapasitesiyle, Türkiye’deki kurulu kapasitesinin yüzde 56’sına, Türkiye’de ilk ve tek sıvı şeker tesisine, dünyada bir benzeri sadece ABD’de bulunan buharlı küspe kurutma tesisine sahiptir. Anadolu çiftçisinin saflığını, temizliğini, emeğini taşıyan tarladan sofraya kadar tüm süreci kontrol ederek ürettiği %100 doğal, ‘T güvenli, kaliteli ürünleriyle tüm tüketicilerin beğenisini kazanan ortak girişimin adıdır “Konya Şeker”.

Bu çerçevede son 14 yılda, üretim kalemini kristal şekerden tatlı şerbetine, ilaç şekerinden şekerleme ve çikolataya, atıştırmalıklardan et ve süt ürünlerine, dondurulmuş ürünlerden ayçiçeği yağına, organik gübreden hayvancılığa, biyoetanolden elektrik üretimine kadar uzanan geniş bir yelpazeye taşımış. Dondurulmuş ürünlerini Torku Pratiko markası ile pazara arz eden Konya Şeker, atıştırmalık ile et ve süt ürünlerini ise Torku çatı markası altında tüketici ile buluşturmuştur. Konya Şeker, yeni pozisyonuna uygun ve kontrol mekanizmalarını güçlendirecek yeni yönetim modeli ile grup şirketleriyle iştiraklerini Anadolu Birlik Holding (ABH) çatısı altında toplamıştır.

“Sabır ve özen ile bu salgın da elbet bitecek, Konya Şeker’in iyi günde, kötü günde çiftçiye-üreticiye desteği hiç bitmeyecek.”

Başkan Recep Konuk açıklamasında, tarımsal üretimin önemine dair Konya Şeker olarak bizim kurumsal duruşumuz konjonktürden bağımsızdır, hesabi değil hasbidir. Bizim ısrarla ve tavizsiz savunduğumuz husus, üretim ve daha çok üretimdir. Bu iddiamızın kaynağı bereketli topraklarımız, dayanağı ise kabiliyet ve becerisine güvendiğimiz çiftçilerimizdir. Bu ülkenin toprakları ve o toprakları alın teriyle ıslatan çiftçi ülkemizin gıda güvenliğini eksiksiz sağlayabileceği gibi ülkemizin eline dünya milletleriyle yarışında gıda ihracatı gibi güvenilir, sağlam ve her zaman iş yapacak bir kozu da sağlayabilecek yetkinliktedir. Konya Şeker, üreticisinin maddi kaygıları nedeniyle bayramları buruk geçirmemesi için geleneksel hâle getirdiği bayram avansını bu Ramazan Bayramı öncesinde 11 Mayıs 2021 Salı günü üreticilerin hesaplarına yatırmıştır. Başkan Konuk, ürün bedeli ödemelerinin yanı sıra periyodik aralıklarla gerçekleştirdiği avans ödemeleriyle de piyasaya sıcak paranın girmesini sağlamaktadır.

“Pandeminin hayatımızı olumsuz etkilemesine rağmen tarım sektörü ve Türk çiftçisi bu zor dönemde işini eksiksiz yaptı.”

Bir süreçle ilgili bir değerlendirme yapan PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, salgının sosyal hayat ve ekonomiyi, eğitimi, ticareti bir yıldan uzun süredir olumsuz etkilemesine rağmen Türk çiftçisinin bu zor dönemde işini eksiksiz yaptığını ve pazar tezgâhlarının, market reyonlarının, mutfaklardaki tencerenin boş kalmasına müsaade etmediğini belirtti.

“İki temel ihtiyaç ertelenemez: Biri sağlık malzemeleri ve tedavi edici, önleyici ilaçlar. Bir diğeri besin ihtiyacımız, yani meyve sebze, her türlü gıda maddelerimiz.”

PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, “Allah’a şükür bu zor geçen süreçte Türk çiftçisi milletine karşı mahcup olmadı. Bir önceki yıl ürettiğinden fazlasını üretti. Bu belirsiz süreçte hem kurum olarak bizim, hem de siyasetin temel görevi işleyen ve aksamayan gıda üretim ve tedarik zincirinin yine aksamadan çalışmasını sağlamak olduğunu’’ belirtti. Başkan Konuk, “Çiftçilerimizin-üreticilerimizin yüzündeki tebessüm ile onların evlatlarının yaşadığı bayram coşkusu ve üreticilerimizin hanelerinde bayramların bayram gibi geçmesinin her türlü ticari başarıdan daha kıymetli” olduğunu ifade etmiştir.

“Yuvası için, vatanı için çalışan tüm çiftçilerimizin “14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü” dolayısıyla çiftçiden başlayarak gıda işletmelerinde ve dağıtım zincirinde çalışan herkes aşı programına dâhil edilmelidir.”

Başkan Konuk, hastalığa maruz kalma, hastalığı ağır geçirme ve bulaştırma riskleri ile hastalığın toplumsal yaşamın işleyişi üzerindeki olumsuz etkisi de değerlendirilerek Kovid-19 aşısı uygulanacak gruplar içinde çiftçilerimiz de yer almalıdır’’ demektedir. Ülkemiz gıda tedarik zincirinin aksamaması, salgın ile birlikte gıda sıkıntısı da yaşanmaması için çiftçiden başlayarak gıda işletmelerinde ve dağıtım zincirinde çalışan herkes bir an önce aşı programına dâhil edilmelidir. Bu talep bir iltimas talebi değil, salgının işletilmesi zaruri olan, aksadığında telafisi imkânsız sonuçlar doğuracak gıda tedarik zincirinin bozulmaması için önlem talebidir.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde verilebilecek en güzel hediyelerden birisi de çiftçilerimizin aşı programına dâhil edilmesi neden olmasın? Ayrıca, tarım sektöründeki tüm insanlarımızın ve okurlarımın Ramazan Bayramlarını kutlarım.

Son söz: “Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz” atasözü, Başkan Konuk için söylenebilir!