Kişisel Verileri Koruma Kurulu, bir vatandaşın şikayeti ve talebi üzerine, kendi isteği dışında ve rızası olmadan reklam ve bilgilendirme amacıyla arayan şirkete 75 bin lira idari para cezası verilmesine hükmederken kurul ilaveten şirketin, şikayetçiye ait verileri nereden ve nasıl elde ettiğine dair de ilgili şahsa açıklama yapmasına karar verdi.

Cep telefonunun bir şirket tarafından bilgilendirme ve reklam amacıyla arandığına dair bir vatandaşın şikayetini değerlendiren Kişisel Verileri Koruma Kurulu, söz konusu şirkete 75 bin lira idari para cezası verdi.

Kişisel Verileri Koruma Kuruluna başvuran bir vatandaş, cep telefonunun açık rızası olmaksızın bir yatırım ve menkul değerler şirketi tarafından bilgilendirme, reklam amaçlı aranması üzerine veri sorumlusuna yaptığı müracaatya yeterli cevap alamadığını beyan ederek şikayetin incelenmesini istedi.

Şikayeti inceleyen kurul, olay ile ilgili veri sorumlusundan alınan bilgiler ışığında, şikayetçinin müşterisi olduğu personelin daha önce diğer bir yatırım şirketinde çalıştığı, bu şirketin faaliyetlerine son verilip kapatılmasının sonrasında 2017 yılında bahse konu personelin yine aynı alanda faaliyet gösteren veri sorumlusu şirkette çalışmaya başladığını belirledi.

Kurul, şikayetçinin telefon numarası bilgisine bu yolla vakıf olunduğu ve sonrasında veri sorumlusunun bir personeli tarafından ilgili kişinin reklam ve bilgilendirme amacıyla arandığını belirleyerek, şirketin hukuka aykırı bir veri işleme faaliyetinde bulunduğu düşüncesine vardı.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, söz konusu şirketin 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa aykırı hareket etmesi sebebiyle 75 bin lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Şikayetçinin, şirketin bir pazarlama personelinin diğer bir şirkette çalışırken müşterisi olması sebebiyle bu personelin yeni çalıştığı şirkete bu verileri aktardığı savına dair de şikayetçinin TCK'nın "Verileri hukuka aykırı olarak verme ya da ele geçirme" suçunu düzenleyen 136. maddesi ile ilgili da bilgilendirilmesi karara bağladı.

Kurul ilaveten şirketin, şikayetçiye şahsi verilerini kimlerden ne biçimde elde ettiğine dair bilgi vermesi yönünde talimatlandırılmasına karar verdi.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) Nedir?

Uzun uzun yıllardan beri tasarı durumunda bekleyen ve 7 Nisan 2016 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren ‘6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’, şahsi verilerin işlenmesinde başta özel hayatın gizliliği olmak suretiyle kişilerin temel hak ve özgürlüklerini güvenliğini sağlamak ve şahsi verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülükleri ile uyacakları kuralları düzenleme amacını taşımaktadır.

Kanun’da belirtilen istisnalar haricinde, şahsi veriler ilgili kişinin açık rızası olmaksızın işlenemeyecek; üçüncü kişilere ve yurtdışına aktarılamayacaktır. Kanun’da tek tek maddelerde de belirtilmiş olan bu maddelere uyulmaması durumunda, kurumlar idari para cezasına çarptırılabileceklerdir. Kanuna göre şahsi verileri ihlal edenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Ayrıca bu veriyi ihlal yolu ile ele geçiren şahsa de 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilebilir. İdari para cezaları ise yerine getirilmeyen madde(lere) göre değişmek üzere 5,000 TL’den 1,000,000 TL’ye kadar artabilmektedir.

Editör: Haber Merkezi