Kanın pıhtılaşmasında ve yara iyileşmesinde kritik rolünün yanı sıra, K-2 vitamininin başka birçok faydası vardır. Bunlardan bazılarını şunlardır:

Kalp sağlığı

K-2 Vitamini, kardiyovasküler hasar riskini azaltabilir ve genel kalp sağlığını iyileştirebilir.

Kemik sağlığı

K-2 Vitamini, kalsiyumu kemiklere bağlayan bir protein olan karboksilasyon osteokalsini ile sağlıklı kemik mineral yoğunluğunu arttırır.

Kaygı ve depresyon

Yüksek kan şekeri düzeyleri bir kişinin depresyon, anksiyete ve bilişsel bozulma gelişme riskini artırabilir.

Kanser

K-2 Vitamini kansere karşı korunmaya yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahiptir. Ek olarak, bulgular K-2'nin tümör büyümesine yol açan genetik süreçleri baskılayabileceğini göstermektedir.

Eksiklik belirtileri

Yenidoğan ve çölyak hastalığı ve ülseratif kolit gibi bazı gastrointestinal rahatsızlıkları olan kişilerde K vitamini eksikliği riski daha yüksektir.

Ciddi bir eksiklik, kanın pıhtılaşma süresini artırır, bu da kişinin morluk ve kanamaya daha yatkın hale gelmesine ve kanama riskini artırmasına neden olur. Vitamin eksikliği kemik erimesini azaltarak osteoporoza neden olabilir.

Bazı ilaçlar vücuttaki K vitamini seviyesini etkileyebilir. Örneğin, uzun süreli antibiyotikler K vitamini üreten bağırsak bakterilerini öldürebilir. Bazı kolesterol düşürücü ilaçlar da vücudun K vitaminini emme yeteneğini etkileyebilir.

Varfarin gibi kan sulandırıcı maddeler vitamin ile tehlikeli şekilde etkileşime girebilir. Bu ilaçları alan kişilerin her gün aynı miktarda K vitamini tüketmeleri ve takviye almadan veya diyet değişiklikleri yapmadan önce bir doktorla konuşmaları önemlidir.

Takviyeler

Uzmanlar, K vitamini eksikliğinin çok nadir olduğunu ve çoğu insanın diyetinden yeterince vitamin aldığını bildirirken, eksiklik riski olan herhangi biri diyet takviyelerini dikkate almak isteyebilir.

Birçok multivitamin, her iki K vitamini formunu da içerir. Bir kişi, K vitaminini bağımsız bir ek olarak veya D vitamini, kalsiyum veya magnezyum gibi belirli besinlerle birlikte satın alabilir.

Diyet takviyelerinde yaygın olarak bulunan K vitamini türleri şunlardır:

Phylloquinone veya Phytonadione denilen sentetik bir form olarak K-1 vitamini

MK-4 veya MK-7 olarak vitamin K-2

K-1 ve K-2 konsantrasyonları, takviyeye bağlı olarak değişir. Takviyeleri satın almadan önce her zaman beslenme etiketini kontrol edin.

K vitamini bazı ilaçlar, özellikle kan sulandırıcıları ile etkileşime girebilir, bu nedenle reçeteli ilaçlar alan kişilerin diyet takviyesi kullanmadan önce doktorlarıyla konuşmaları önemlidir.

Özet

İki ana K vitamini formu vardır: K-1 vitamini ve K-2 vitamini.

K-1, öncelikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunur ve K vitamininin ana besin kaynağıdır. Ancak, vücut K-2'yi, özellikle K-2 alt türü MK-7'yi daha kolay emer.

İyi K-2 vitamini kaynakları arasında fermente edilmiş yiyecekler, organ etleri ve süt ürünleri bulunur. İnsan bağırsağında yaşayan bakteriler de az miktarda K-2 üretir.

Her iki K vitamini şekli de kanın pıhtılaşması ve kemik sağlığı için gereklidir. Bununla birlikte, K-2 vitamini ayrıca bazı kanser türlerine ve kalp hastalıklarına karşı koruyabilir.

K vitamini eksikliği çok nadirdir ve çoğu insan bu vitamini diyetlerinden alır. Bazı gastrointestinal durumlar eksiklik riskini artırabilir. Ancak, bu koşullara sahip kişilerin diyet takviyesi almadan önce doktorlarıyla konuşmaları gerekir.

Editör: Haber Merkezi