Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem KAAN'la ilgili dikkat çeken açıklama

KAAN'la ilgili dikkat çeken açıklama

TUSAŞ Genel Müdür Temel Kotil, KAAN'a müthiş özellikler kazandırılması ve 2028'de TSK envanterine girmesi için çok yoğun çalışma yaptıklarını açıkladı. Kotil, '2028'de Türk motoru bu uçakta olacak. Olmazsa bizim başımız belaya girecek.' diye konuştu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
KAAN'la ilgili dikkat çeken açıklama
KAYNAK: Haber Merkezi

Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, devam eden projelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kotil, HÜRKUŞ, GÖKBEY, ANKA-3, HÜRJET ve KAAN gibi projelerdeki son gelişmeleri paylaştı.

Kotil, HÜRKUŞ eğitim ve hafif taarruz uçağının Çad ve Nijer'e satıldığını ve başka ülkelere de satış görüşmelerinin devam ettiğini söyledi. Şu ana kadar 15 adet HÜRKUŞ üreten TUSAŞ, 60 adet yeni uçak üretecek. Şu anda ayda 2-3 uçak üretiliyor.

İlk teslimatı önümüzdeki günlerde beklenen GÖKBEY helikopterinden ayda 2 adet üretiliyor.

ANKA-3 YIL SONUNDA TESLİM EDİLECEK

ANKA-3'ün bu yıl sonu Hava Kuvvetleri'ne teslim edilmesinin planlandığını aktaran Kotil, "ANKA-3'ü inşallah bu yıl sonunda Hava Kuvvetlerine veririz. ANKA SİHA'dan ise ayda 5 adet üretiyoruz. KAAN ile birlikte uçacak. ANKA-3 şimdi ses hızını geçemiyor fakat yeni versiyonu olan çift motorlusu ses hızını geçecek. İkinci ve üçüncü ANKA-3'ü yaptık. Üretiyoruz şu anda. Teslimat bu yıl sonu veya gelecek yılın başında olacak. Silah atar hale getireceğiz. Motoru Ukrayna'dan geliyor. Buna benzer bir motoru TEI yapıyor. Mühendislerimiz birkaç yıl lazım diyor ama biz onları biraz sıkıştırıyoruz" dedi.

BAŞIMIZ BELAYA GİRER

Geçtiğimiz ay ilk deneme uçuşunu gerçekleştiren KAAN'a için çok müthiş özellikler geliştirmek için çalışmaların sürdüğünü aktaran Kotil, "KAAN'ın yerli motoru için çalışmalar sürüyor. Bu proje KAAN'dan daha sonra başladı. 2028'de Türk motoru bu uçakta olacak. Olmazsa bizim başımız belaya girecek. Bu görev TRMOTOR ve TEI'ye ait. Bütün gövde unsurlarını kendimiz üretiyoruz. Malzemeyi alıp kesip doğruyoruz. Malzemeyi alıp stokluyoruz da, problem yok.

GÖRÜNMEZLİK HAFIZASI İÇİN ÇALIŞILIYOR

Devlet bize diyor ki KAAN stratejik bir platform ve bunu %100 yerli yapacaksın. Yerli firmalara verdik bunları. Bunları nasıl yapacaklar diye içimizden sorduk. Zorun zorunu seçtik ama başardık. Motoru ve fırlatma koltuğu hariç yerli.

KAAN'ın görünmezlik analizinde kullandığımız bilgisayarın hafızası ne kadar biliyor musunuz? Petabyte. Bu bilgisayarlardan Türkiye'de bir tane var. KAAN'ın APU'sunu da Türkiye'de yapıyoruz. TRMOTOR yapıyor."

UZAKTAN ÇALIŞMA SİSTEMİMİZ YOK

Çay TV'ye verdiği röportajda TUSAŞ'ın güvenliği hakkında da bilgiler veren Temel Kotil şunları söyledi:

"TUSAŞ, siber saldırılara karşı tüm veri sistemlerini kapalı bir ağa taşıdı. "Kırmızı network" olarak adlandırılan bu sistemde, bilgisayarlar dışarıya veri aktarılamıyor. Siber güvenliğe ek olarak, şirket çalışanlarının da uzaktan çalışmasına izin verilmiyor. Çalışmak istiyorsan şirkete geleceksin. Yoksa sisteme giremezsin. Çünkü hangi kapıyı kimin nasıl açacağını bilemeyiz. Ben şahsen her şirket girişinde kendi arabamı aratırım. Niye yapıyorum bunu? Herkes aratsın diye."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sporun rekabeti kavga değil kardeşliktir

Sporun rekabeti kavga değil kardeşliktir