Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi bu yıl hangi güne denk geliyor? bugünün en ço merak edilen konuları arasına girdi. Kuran-ı Kerim'in Cebrail (AS) vasıtasıyla Peygamber Efendimize gelmeye başladığı gece, "Bin aydan hayırlı gece" olarak biliniyor. Müslümanlar tarafından, evlerde ve camilerde dua ve ibadetlerle geçirilen Kadir gecesi, İslam Alemi'nin en önemli gecelerinden. Heyecanla bu geceyi en güzel şekilde eda edebilmek için gün sayan inananlar, Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi bu yıl hangi güne denk geliyor? sorularına yanıt arıyor. Ramazan ayının son çeyreğine girerken, Kadir Gecesi'ne de yaklaşmış bulunuyoruz. Peki, Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi bu yıl hangi güne denk geliyor? İşte cevabı...

Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi bu yıl hangi güne denk geliyor?

Kadir Gecesi her sene Ramazan ayının 27. gecesi tüm inananlar tarafından eda ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan takvime göre, 2019 Kadir gecesi, Ramazan ayının 27. gecesi olan 31 Mayıs Cuma gününe denk geliyor.

Kadir Gecesi'nde ne oldu?

Cenâb-ı Hak, bu geceyi şöyle medhediyor:

“Biz onu (Kur’ân’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Rûh (Cebrâil), her iş için iner dururlar. O gece, selâmet ve esenlik doludur. Tâ fecrin doğuşuna kadar…” (el-Kadir, 1-8)

Kur’ân-ı Kerîm’in indiriliş zamanı hakkında ilk beyân, Bakara Sûresi’nin 185. âyetinde yapılmış ve indirildiği ayın Ramazan ayı olduğu bildirilmiştir.

“Ramazan ayı insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’ân’ın indirildiği aydır…” (el-Bakara, 185)

Bir başka âyet-i kerîmede onun gece vakti indirildiği bildirilmiş ve şöyle buyurulmuştur:

“Apaçık olan kitaba andolsun ki, Biz onu mübârek bir gecede indirdik…” (ed-Duhân, 2-3)

Kadir Sûresi’nin ilk âyeti ile de kerîm kitabımız Kur’ân’ın, Kadir gecesinde indirildiği açıkça beyân edilmiştir.

Duhân Sûresi’nde Kadir gecesi için “Her hikmetli iş, o gecede ayrılır” denilmiştir.

Bu günde Peygamber Efendimizin Hazret-i Âişe -radıyallahu anhâ- Vâlidemiz’e öğretmiş olduğu duâyı dilden düşürmemek ve bu duâ ile Cenâb-ı Hak’tan af dilemek gerekir:

“Allâhümme inneke afüvvün, tuhibbül afve fa’fü annî.”

“Allâh’ım! Şüphesiz Sen affedicisin, affı seversin. Beni affet!..” (Tirmizî, Deavât, 84; İbn-i Mâce, Duâ, 5)

 

Editör: Haber Merkezi