Bugün Kurân’ı Kerim’in peygamberimiz Hz.Muhammed (sav) Efendimize ayet ayet indirilmeye başladığı gece olarak tüm Müslüman aleminde çok kutsal sayılan ve Ramazan ayının 27.gecesini idrâk etmekteyiz.

Bu sene Kadir Gecesi’ni 31 Mayıs 2019 Cuma gününde en iyi şekilde anlamak ve bu doğrultuda edâ etmek için tüm Müslüman alemi ibadet etmek için câmilerde yerini alacaklar.

Bizler de bu mübarek gecenin önemini vurgulamak ve siz değerli okuyucularımıza bugüne dair bilgiler sunmak gayretiyle; Kadir Gecesi nedir, Kadir Gecesi’ni nasıl idrak etmeli, hangi duaları okumalıyız gibi günün anlam ve önemine değineceğiz. Ramazan 2019’un son günlerindeki bu çok özel gece olan Kadir Gecesi’nin tüm İslam Alemi için en içten dileklerimizle mübarek olsun diyor ve hâyırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyoruz.

Haber içeriğimizin detayında Kadir Gecesi ile ilgili bilgiler ve sorularına yönelik derlemeyi okuyabilirsiniz.

Kadir Gecesi’nin Önemi Nedir?

Kadir Gecesi Ramazan Ayı içinde yer alan en mühim ve en özel gecedir. Öyle denir ki; baı alimler tarafından Mevlid Kandili’nden sonraki en kıymetli gece olarak adlandırılır. En başta söylemeliyiz ki; Kadir Gecesi peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhisselamın ümmetine mahsus bir gecedir. Bu özelliği bugünde Kurân Kerim’in peygamberimize ayetler halinde inmeye başlamış olmasından kaynaklanır.

Ayrıca her Ramazan ayında idrak edilen bu gecenin diğer önemi ise -peygamberimize-(İ.Mâlik’den rivayetle) “Kadir Gecesi senin ve ümmetinindir” buyrulmasıdır.

Kadir Gecesi’nin Anlamı Nedir?

Kadir Gecesi’nin anlamlı oluşunun bugünde Kuran-ı Kerim’in ayet ayet bildirilmeye başlamış olmasını söylemiştik.

Öte yandan “Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha faziletlidir. Bunun  önemini bilen İslam Alemi titizlik içinde ibadetlerine sarılır, af ve mağrifet dilerler.

Sözlükte kadir (kadr) kelimesi ise "hüküm, şeref, güç, yücelik" gibi anlamlara gelmektedir. İslam dininde Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, "sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul ediliyor.

Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir. Kadir gecesi ile ilgili Kur'an'ın 97. süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayetinde Şüphesiz, biz O'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır denilmektedir. İşte o ayetler :

"Şüphesiz biz o Kur'an'ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi nedir bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece melekler ve ruh Rabbinin emriyle herbir iş için veya herbir kişi için inerler de inerler. O gece tan yeri ağarıncaya kadar selam ve esenliktir." (Kadir: 97/1-5)

"Biz o Kur'an'ı mübarek bir gecede indirdik, zaten biz insanlığı her zaman uyarmaktayız." (Duhan: 44/3)

Kadir Gecesi Namazı kaçta kılınır?

Kadir Gecesi namazı yatsı namazından sonra vitir vacibin peşinden kılınır. Kadir gecesi namazının vakti, yatsı namazından sonra başlar ve tan yeri ağarıncaya kadar yani imsak kesilinceye kadar devam eder. Kadir Gecesi namazını yatsının peşine kılamayanlar sahurda da kılabilir.

Kadir Gecesi Namazı nasıl niyet edilir?

4 veya 12 rekat olarak kılınan Kadir Gecesi namazına nasıl niyet edilir? Kadir Gecesi namazına niyet edilirken şunlar söylenir;

-"Ya Rabbi! Bu gece hürmetine, Efendimiz hürmetine, Rahmet-i ilahin hürmetine, benim tevbelerimi kabul eyle... Aff-ı ilahiyene,feyz-i ilahiyene mazhar eylediğin zümreye(topluluğa) ilhak eyle... Allahu Ekber..

Kadir Gecesi Namazı kaç rekattır?

Bin aydan hayırlı görülen Kadir Gecesi 'nde edilen ibadetler ve kılınan namaza sayısız sevap yazılır. Kadir Gecesi kılınan hacet namazı 4 rekattır ve Kadir Suresi ile birlikte kılınır.

1. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir suresi.
2. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas suresi
3. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir suresi
4. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas suresi

Kadir Gecesi Namazı’nın kılınışı şöyledir;

İki rekatta bir Tahiyata oturulur. Selamdan sonra 11 defa "Allah-u Ekber , Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd" denir.

Bundan sonra 100 defa İşrah suresi 100 defa Kadir suresi okunur.

 Kadir suresi Arapça okunuşu ise şöyledir;

Bismillahirrahmânirrahîm.
1- İnna enzelnahü fiy leyletilkadr
2- Ve ma edrake ma leyletülkadr
3- Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr
4- Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr
5- Selamün hiye hatta matle'ılfecr


1- Biz o (Kur'ân)nu Kadir gecesinde indirdik.
2- Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?
3- Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
4- Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.
5- O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir. 

Bu Gece Ne Yapmalı?

Bu gece Kur'an-ı Kerim indiği gecedir. Kur'an’ı anlayarak ve öğüt alarak okumak gerekiyor ve yaşantımızı buna göre sürdürebilmek adına gayret adımını daha yukarılara taşıyacağımız gün olduğunu bilerek hareket edeceğimiz gün olarak davranmalıyız.

Editör: Haber Merkezi