Kadir Yıldız / TÜRKGÜN

CHP-HDP-İP arasında yaşanan “muhataplık” tartışmasında ikinci perde açıldı. HDP’ye açılan kapatma davası sonrası ittifak ortaklarına daha sıkı sarılan CHP ve İP 2023 genel seçimlerinde HDP’nin ittifakta kalması için son kozlarını oynamaya başladı.

CHP ve İP’ten meşruiyet konusunda yapılan jeste cevap HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’tan geldi. Eski Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Tabii ki HDP, Kürt sorununun çözümünde tüm tarafların ve her kesimin açık ve şeffaf katılımını, muhataplığını bilecek siyasi birikime ve deneyime sahiptir. Faydasız ve çoktan tükenmiş tartışmaları gündeme getirmek çözüme katkı sunmaz” diyerek aynı fikri paylaştıklarını göstermiş oldu. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da, “HDP kendi siyasi aktör rolünü ve toplumsal gücünü elbette hem muhataplık hem de çözüm için sonuna kadar kullanmaya hazırdır” dedi ve “Fakat Kürt sorununda başka aktörler de var. İmralı’nın da bu konuda bir rolü olacaktır” diyerek, İmralı’yı adres göstermeye devam etti.

KAHVALTININ ADRESİ İMRALI

Tartışmaların devam etmesinin ardından yeni bir açıklama yapan Kemal Kılıçdaroğlu, “Bizim için bu konuda tek adres var o da TBMM’dir. İmralı da Kandil de muhatabımız değildir” diyerek önce Temelli’yi yanıtladı.

Farklı olarak ise “muhataplık” yelpazesini genişletti ve çözüm reçetesine çerçeve ekledi:

“Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşu dâhil en kritik sorunlarını Mecliste çözmüştür. Kürt sorununun çözüm yeri de Meclistir” dedi. Tartışmalara Akşener’in nasıl bir tepki vereceği merakla beklenirken İP’ten CHP liderinin önerisine destek geldi. İP Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, “HDP’li TBMM Başkanvekili oturumları yönetiyor ve hepimiz de onun yönetimine katılıyor muyuz? Bu meşru mu, gayrimeşru mu tartışmasına en iyi cevaptır” diyerek HDP’yi meşru gördüklerini ifade etti. İP Genel Başkanı Meral Akşener de Selahattin Demirtaş’ın kahvaltı talebine olumlu yanıt vermiş ve kapılarının açık olduğunu ifade etmişti.

‘YAN CEBİME KOY’

2019 yerel seçimlerinde kurulan ittifakta önemli rol oynayan Ahmet Türk ise bir haber sitesine verdiği demeçte CHP’nin net olması gerektiğini söyledi. Yerel seçimlerde 10-11 ilde CHP’nin adaylarına verdikleri destek sayesinde kazandıklarını ifade eden Ahmet Türk, “Ana muhalefet partisi gelecekle ilgili projelerini daha açık ve net ortaya koymalı, Kürtlerin beklentisi de budur, yarın için ne yapacak. Yan cebime koy mantığı hiçbir sorunu çözmez” dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve İP cephesinin “HDP’yi meşru görüyoruz” sözleri tepkilere neden oldu. PKK terör örgütü ile ilişkisini kesmeyen ve hakkında kapatma davası açılan bir partinin CHP ve İP tarafından hâlâ meşru ve muhatap görülmesi sosyal medyanın odağı hâline geldi. Kılıçdaroğlu’nun “Kandil ve İmralı muhatabımız değildir” sözlerine ise “peki HDP kim?” soruları yöneltildi.

Eski Eş Başkan Selahattin Demirtaş: “Daha biz başkan Apo’nun heykelini dikeceğiz heykelini...”

Eski Eş Başkan Figen Yüksekdağ: “Biz sırtımızı YPG’ye, YPJ’ye ve PYD’ye yaslıyoruz.”

Eş Başkan Pervin Buldan: “Oyunuzu attığınız zaman aklınıza Öcalan gelsin…”

Eş Başkan Mithat Sancar: “Operasyonlara karşı (Hendek- Çukur) PKK sağduyulu ve serinkanlı davrandı.”

Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş: “Öcalan barışın sesidir. Uygulanan tecridin kaldırılmasını istiyoruz.”

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran: “İktidar Öcalan’ın sözünün, sesinin topluma yansımasını istemiyor. Tam da bu nedenle çözümün adresi olan İmralı’daki mutlak tecridin kaldırılması çağrısını yapıyoruz.”

Eski Mv. Abdullah Zeydan: “PKK sizi tükürüğüyle boğar tükürüğüyle...”

KAPATMA GEREKÇESİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin, Anayasa’nın 68. maddesinin 4. maddesinde sayılan “devletin bağımsızlığı, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, insan haklarına, eşitlik ve hukuk ilkelerine, milletin egemenliğine, demokratik ve laik cumhuriyet ilkelerine aykırı olamayacağı, sınıf veya zümre diktatörlüğünü veya bir tür diktatörlüğü savunmayı ve yerleştirmeyi amaçlayamaz, suç işlenmesini teşvik edemez” hükmüne aykırı fiilleri nedeniyle, temelli kapatılmasını istemişti.

Editör: Haber Merkezi