Sağlıklı bir kalpte, kalp kası içinde hareket eden elektriksel darbeler kasılmasını veya atmasını ister. Darbeler, bir yol boyunca, üst kalp odalarından, atriyoventriküler (AV) düğümden, alt odalara doğru hareket eder. Bu yol boyunca bir dizi kardiyak lif vardır. Bu liflere his demeti, "dal bloğu" veya "AV demeti" denir. Bu paket, sağ ve sol paketler olmak üzere iki kola ayrılır. Demetler elektriksel darbeleri kalp ventriküllerine iletir. Her ventrikülün bir dalı vardır.

Dal demetlerinden birinin hasar görmesi koordine olmayan ventriküler kasılmalara neden olabilir ve anormal bir kalp atışı ortaya çıkabilir. Kalbin sağ tarafındaki tıkalı bir sinyal genellikle ciddi değildir, ancak sol taraftaki bir blok, koroner arter hastalığı riskini veya başka bir kalp problemini gösterebilir.

Belirtiler

Bir kişinin kalp bloğu varsa, şunları yaşayabilir:

  • Yavaş veya düzensiz kalp atışları veya çarpıntı

  • Nefes darlığı

  • Baş dönmesi ve bayılma

  • Göğüste ağrı veya rahatsızlık

  • Vücudun etrafına pompalanan kan eksikliği nedeniyle egzersiz yaparken zorluk

Kalp bloğuna sahip kişilerin görünürde bir sağlık problemi olmayabilir, ancak altta bir kalp hastalığı yatıyor olabilir.

Risk faktörleri

Kalp bloğunun en yaygın nedeni, insanlar yaşlandıkça kalp dokusunun izinin kırılmasıdır. Bazı insanlar kalp bloğu ile doğar, ancak kalp hastalığı veya sigara öyküsü olan yaşlı insanlar en fazla risk altındadır.

Aşağıdaki koşullar riski arttırır:

  • Kardiyomiyopati

  • Koroner tromboz

  • Miyokardit veya kalp kası iltihabı

  • Endokardit veya kalp kapakçıklarının iltihabı

  • Ameliyat veya kalp krizinden sonra kalpte yara dokusu.

Akut veya ani bir kalp bloğu, kalp krizinden veya kalp ameliyatından sonra da ortaya çıkabilir. Ayrıca Lyme hastalığının bir komplikasyonu olarak da ortaya çıkabilir.

Kalp bloğu teşhisi

Bir doktor hastayla semptomları tartışacak ve kalbini dinleyecektir. Yaşa ve tıbbi geçmişe bağlı olarak, doktor kalp hastalığından şüphelenebilir ve hastayı bir kardiyoloğa veya bir kalp uzmanına yönlendirebilir.

Elektrokardiyogram (EKG) en yaygın testtir. Kalp aktivitesini kaydeder. Göğsün derisine yerleştirilen sondalar, kalpteki elektrik etkilerini dalga paternleri olarak gösterir.

Dalga anormallikleri kalp bloğunu gösterebilir. EKG, sol veya sağ dalın etkilenip etkilenmediğini de ortaya çıkarabilir.

Holter bandı, hastanın tüm kalp atışlarını kaydeden taşınabilir bir cihazdır. Hasta, kıyafetlerinin altına giyer ve kalbin elektriksel aktivitesi hakkında bilgileri kaydederken, kişi normal aktivitelerini 1-2 gün boyunca gerçekleştirir.

Belirtiler ortaya çıktığında, hasta bir düğmeye basar. Bu, o anda mevcut olan kalp ritimlerinin bir kaydını oluşturur.

Ekokardiyogram, doktorun kalp kaslarını ve kapaklarını görmesini sağlayan ultrason taramasıdır.

Bir elektrofizyoloji testi anormal ritmin nedenini ve kalbin neresinde olduğunu belirlemek için küçük elektrik şokları kullanır.

Bir tilt-masa testinde, hasta pozisyonu değiştiren bir yatağa uzanır. Bu, aritmiye veya anormal kalp atışlarına neden olabilir.

 

Editör: Haber Merkezi